KAKO JE NASTALA "BEOGRAĐANKA"? Govorili da je "PROMAŠENA INVESTICIJA", podignuta na mestu "Crne mačke"

V. N.

10. 09. 2020. u 17:00

OVA impozantna građevina bila je meta žučnih rasprava i još pre nego što je izgrađena, u periodu od `1970. do 1974. godine.

КАКО ЈЕ НАСТАЛА БЕОГРАЂАНКА? Говорили да је ПРОМАШЕНА ИНВЕСТИЦИЈА, подигнута на месту Црне мачке

Foto Arhiva VN

Protivnici gradnje ovog zdanja, koje je proteklih godina postalo jedan od simbola prestonice, govorili su da se crna zgrada nadvila nad belim gradom. Autor ovog zdanja visokog 101 metar i 24 sprata je arhitekta Branko Pešić. Mnogi su smatrali da jednoj takvoj građevini nije mesto blizu Terazija. Govorili su da zbog crne odore, podseća na udovicu ili na fabrički dimnjak. Kritikovali su njenu izgradnju i rečima da je "promašena investicija" i "grandomanska želja da Beograd liči na druge evropske metropole".

- Gradili smo palatu koja po funkciji i izgledu ne bi smela da pocrveni ni pred 21. vekom - govorio je tada arhitekta Branko Pešić.

Tekstovi iz arhive "Novosti" svedoče da je bilo mnogo bure u vreme gradnje palate.

- Beogradska kafana "Crna mačka" pala je u zaborav, a njeno mesto zauzima Palata "Beograd" - pisale su novine u to vreme.

Kada je kafana srušena 1960. godine, raspisan je konkurs za urbanističko rešenje. Izgradnja je počela u proleće 1970. godine, a najveći poslovni centar otvoren je 22. aprila 1974. Zgrada je konstruisana tako da može odoleti najjačim vetrovima i zemljotresu velike jačine. Rađena je po ugledu na zgradu "Monparnas" u Parizu. Bila je u to vreme prva "pametna zgrada" na ovim prostorima, na kojoj su se roletne same spuštale.

Foto Arhiva VN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati