MARKO ČADEŽ: Podržimo velike da bismo sačuvali i male

V. Mitrić

14. 08. 2020. u 17:49

PREDSEDNIK Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da je za dalji oporavak i rast srpske ekonomije posebno važna podrška, i države i komore, velikim preduzećima koja su proteklih meseci, tokom pandemije, probleme rešavale uglavnom svojim sredstvima i sopstvenim snagama.

МАРКО ЧАДЕЖ: Подржимо велике да бисмо сачували и мале

PKS

- Ako ne bude bilo mera kojima ćemo sada pomoći velikim preduzećima, ako ne postoji tržište, ako ne podstičemo tražnju, ako im ne pomognemo da dođu do novih poslova u zemlji i svetu, ni mali kao njihovi  dobavljači, deo njihovog lanca i sistema, neće preživeti -  ocenio je Čadež prilikom današnje posete kompaniji „Zlatiborac“

Mere koje je država proteklih meseci preduzela, ocenio je Čadež, održale su ekonomski sistem Srbije, sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja, ali i na red je, kaže, došla podrška velikima i to zajedničkim angažovanjem Vlade i komore, u komunikaciji sa vladama drugih zemalja.

 - Moramo im pomoći ciljanim merama  koje će im olakšati poslovanje  i u zemlji i inostranstvu, podsticati tražnju, otklanjati prepreke za nastavak izvoza  na već osvojenim tržištima i otvarati  vrata novih,  pomoći im organizovati  digitalne susrete  sa partnerima iz sveta, u situaciji kada  su sajmovi otkazani i mogućnosti za direktnu komunikaciju privrednika ograničene - smatra predsednik PKS.

Čadež je najavio skore razgovore, već sledeće nedelje, sa Crnom Gorom, koja jedina u regionu još drži blokadu na uvoz mesnih proizvoda iako je afrička kuga odjavljena i sa Kosovom oko rešavanja starog problema usklađivanja veterinarskih sertifikata za meso i mesne prerađevine.

Važno je, rekao je, i da  država i komora zajednički pomognu  povratak  naših kompanija punim kapacitetom na rusko i belorusko tržište, kao i da se ubrza sertifikacija izvoza na kinesko tržište, čime bi se odblokirao veliki tržišni potencijal za izvoznike iz industrije mesa i mesnih prerađevina.

Pomažući u rešavanju takvih problema velikih kompanija poput „Zlatiborca“ , mi pomažemo celom lancu njihovih dobavljača – od proizvođača sirovina do kreativne industrije koja radi na dizajnu proizvoda, naglasio je predsednik Privredne komore Srbije.

Izrazio je posebno zadovoljstvo  što je kompanija „Zlatiborac“, uprkos svim problemima proteklih i ove godine, od afričke kuge, preko regionalnih barijera do pandemije, u julu i avgustu vratila svoju prodaju na nivo pre korone. I  što će biti deo akcije „Stvarano u Srbiji, kandidovati svoje  proizvode za žig „Čuvarkuća“ i učestvovati u  programu „Moja prava plata“, za koje su zainteresovane sve kompanije sa kojima je u Zlatiborskom okrugu  prethodnih dana razgovarao - od „Sirogojna“, „Matisa“, do kompanija iz „Alko grupe“ Miroljuba Aleksića.

PKS

Potvrđujući interesovanje „Zlatiborca“ za učešće u ovim programima koji podstiču domaću proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda i novo zapošljavanje, generalni direktor Dušan Knežević posebno je naglasio  dosadašnju dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije i podršku koju privreda ima od svoje poslovne asocijacije.

- Privredna komora Srbije, od dolaska gospodina Čadeža na njeno čelo, postala jaka potpora privrednicima i  baveći se punim kapacitetom  svojim poslom izrasla je u efikasan servis i veliku podršku kompanijama pojedinačno i privredi u celini - rekao je Knežević. Podsetio je posebno na pomoć tokom pandemije - od dnevnih informacija, preko rešavanja problema u tekućem poslovanju, podrške realizaciji izvoznih poslova do angažovanja u uspostavljanju zelenih koridora.

PKS

- Uz podšrku komore, sopstvenim snagama, reorganizacijom i prilagođavanjem novonastalim uslovima, posebno u proizvodnom procesu, uspeli smo da sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, da sačuvamo radna mesta, kao i da obezbedimo kontinuirano i kvalitetno snabdevanje naših potrošača i kupaca u zemlji i regionu -naglasio je Knežević.

Mere vlade ocenio je značajnim za očuvanje likvidnosti, ali i objasnio da “Zlatiborac” nije koristio direktnu pomoć u vidu minimalne zarade, ne opterećujući budžet i dajući tako  šansu  drugim, manjim i ugroženijim kompanijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024