RADNICI FIJATA PONOVO NA ODMORU: Čekaju spajanje FCA i PSA

Tanjug

četvrtak, 06. 08. 2020. u 17:33

РАДНИЦИ ФИЈАТА ПОНОВО НА ОДМОРУ: Чекају спајање ФЦА и ПСА

Foto: Depositphotos

RADNICI Fijata u Kragujevcu biće ponovo tokom avgusta na odmoru, kao i svake godine, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija Zoran Marković.

Radnici, kaže, čekaju najavljeno spajanje FCA i PSA Pežo grupe - u čijem su vlasništvu Pežo, Sitroen i Opel.

Zbog pandemije korona virusa, radnici Fijata u Kragujevcu bili su na plaćenom odsustvu od polovine marta do jula, a Marković kaže da su onda počeli da rade, ali da su sada na godišnjem odmoru koji se tradicionalno koristi u svim fabrikama Fijata.

"Počeli smo nešto malo da radimo, ali od 3. avgusta, tri nedelje, tradicionalno kompanija Fijat u Srbiji i drugim zemljama ima godišnji odmor. Kod nas je to malo dopunjeno sa četvrtom nedeljom", rekao je on dodao da su tri nedelje na kolektivnom godišnjem odmoru i četvrtu na plaćenom odusustvu.

Objašnjava da je proizvodnja organizovana isključivo u skladu sa potražnjom na tržištu.

Fabrika u Kragujevcu može, navodi Marković, u jednom danu da napravi 400 automobila, to jest 200 po smeni ili oko 2.000 nedeljno i da se radi prema porudžbinama.

Marković dodaje da će proizvodnja biti redukovana sve dok se ne oporavi prodaja automobila u Evropi, a posebno u zemljama koje su bile glavni kupci automobila napravljenih u Kragujevcu, a to su Italija, Španija i Francuska.

Napominje da su upravo te zemlje u prethodnom periodu bile najviše pogođene korona virusom, zbog čega je dosta smanjena prodaja automobila.

"Očekujemo spajanje između FCA i PSA. To je ono što je trebalo da se uradi i nadamo se da će, kako idu najave i pošto nije toliki pad koliko se očekivalo, doći do spajanja između ove dve vodeće kompanije i da ćemo mi u Kragujevcu dobiti neki novi model jer imamo obrazovanu i kvalitetnu radnu snagu", naveo je Marković.

Takođe, ističe da je kragujevačka fabrika jedna od najmodernijih fabrika grupacije Fijat u Evropi i smatra da je upravo fabrika u Kragujevcu na redu da dobije novi model, što bi uposlilo sve radnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Nikola

07.08.2020. 08:43

Nema bolje firme u Srbiji! Primamo redovne plate a nismo na poslu i to sa regresom! Naravno da će biti novog modela,a onda će opet u tri smene da se radi! Tada nas niko neće pitati kako nam je,a sad nas svi kritikuju kao da smo mi radnici krivi za ovu situaciju i to što imamo takvog poslodavca da nam plaća za nerad! Živeo Kragujevac i živela majka Srbija!