U DANU 100.000 VOZILA MANJE: Na naplatnim rampama drastično opao broj prolazaka, ali ne i zarada

Z. R.

31. 07. 2020. u 16:00

NAJVEĆI protok vozila po danu na srpskim auto-putevima u prethodnoj godini bio je 26. jula, kada je prošlo 255.825 automobila.

У ДАНУ 100.000 ВОЗИЛА МАЊЕ: На наплатним рампама драстично опао број пролазака, али не и зарада

Foto: N. Skenderija

Istog dana ove godine bilo je gotovo 100.000 manje! Putarinu je tada platilo svega 151.794 vozača.

Na osnovu samo jednog datuma vidi se koliko je automobila, kamiona i autobusa manje prošlo kroz Srbiju zbog zatvaranja granica i krize izazvane virusom korona. Najveći minus pravi izostanak turskih državljana koji su u tranzitu, na putu ka domovini, putovali našim koridorima. Na naplatu putarine znatno je uticala i rampa za odlazak građana Srbije u Grčku i Crnu Goru na more.

Za prvih sedam meseci ove godine, auto-putevima kroz Srbiju prošlo je 25.343.607 vozila, a naplaćena je putarina u iznosu od 13,4 milijarde dinara. Broj automobila, autobusa i kamiona manji je za 4,9 miliona u odnosu na isti period lane!

REKORD U ŠIDU

NAJVEĆI pad u prometu vozila beleže naplatne rampe na deonici Beograd - Šid, na kojima je bilo 26 odsto vozila manje. Rekorder po drastičnom smanjenju broja prolazaka je naplatna stanica Šid u kojoj je promet prepolovljen, jer beleži 43,2 odsto manji broj vozila u odnosu na isti period prethodne godine.

Ipak, u "Putevima Srbije" kažu da, procentualno, njihovo preduzeće nije pretrpelo gubitak veći od 1,74 odsto. Činjenica je da je na putu bilo manje vozila, ali zahvaljujući novootvorenim deonicama auto-puta automobili su prelazili duže rute, a pošto se putarina naplaćuje po pređenom kilometru i naknada za korišćenje puta je bila skuplja. U prilog tome ide i što je najveći pad po kategorijama vozila zabeležen kod automobila sa čak 23,4 odsto, dok je broj prolazaka kamiona, koji i inače plaćaju najskuplju putarinu, smanjen za svega 3,15 odsto. Autobusa i kombi vozila je bilo za 16,5 odsto manje.

Najveći pad broja vozila bio je u julu, jer je to period kada su ranijih godina i beleženi najveći rekordi po broju prolazaka na naplatnim rampama.

Kamioni su ublažili novčani gubitak "Puteva Srbije"

- Kroz Srbiju je od 1. do 27. jula prošlo 4.044.092 vozila, što je za 24 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je evidentiran prolazak 5.322.162 vozila - navode u "Putevima". - Ostvaren je prihod od naplate putarine u iznosu od 2,1 milijarde dinara, što je za 13,93 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je ostvaren prihod od naplate putarine iznosio 2,5 milijarde dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna