POMOĆ DRŽAVE ILI BANKROT: Turistički sektor traži dodatne mere za podršku tokom pandemije korone

Z. R.

sreda, 15. 07. 2020. u 11:02

ПОМОЋ ДРЖАВЕ ИЛИ БАНКРОТ: Туристички сектор тражи додатне мере за подршку током пандемије короне

NEISPLATIVO Mali broj putnika koristi autobuski prevoz

PANDEMIJA je gotovo "ubila" turizam u čitavom svetu, pa i u Srbiji. U našoj zemlji najgore su prošli gradovi kao destinacije, jer se u njima beleži pad gostiju i do 97 odsto.

Iako je država donela ekonomske mere pomoći, u ovom sektoru ističu da im one nisu dovoljne za oporavak. Zbog toga, vlasnici preduzeća, koji se bave turizmom, traže poseban paket pomoći za javni prevoz putnika, hotelijere, agencije i ugostitelje.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, ističe da turistički sektor nema perspektivu i da će mnoga preduzeća u ovoj grani privrede bez konkretne pomoći države - bankrotirati. Promet agencija pao je za 90 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Oko 100.000 ljudi u Srbiji neposredno ili posredno zavisi od turizma - napominje Seničić. - Biće to izuzetno veliki socijalni udarac, ako ne dobijemo neku vrstu pomoći.

Prevoznici od države traže da im otpišu poreze i doprinose na zarade zaposlenih za tri meseca, koji su samo odloženi i koji bi trebalo da se plaćaju od 2021. godine na 24 rate. Oni, takođe, predlažu da od januara sledeće godine akciza na evrodizel gorivo za transportne namene bude 39 dinara po litru, što bi, kako tvrde, srpskim prevoznicima omogućilo uslove za ekonomski održivo poslovanje.

SAMO ZA UGROŽENE

POMOĆ sada nije potrebna svima, naročito ne onima koji su bili otvoreni preko zime i sada mogu da rade i da prežive - smatra Georgi Genov, predsednik udruženja HORES. - Trenutno nije pitanje biznisa i zarade, već preživljavanja. Zbog toga ćemo tražiti od države da pomogne hotelijerima i ugostiteljima u gradovima, koji se trenutno nalaze u katastrofalnom stanju. U Srbiji oko 180 hotela ne radi.

- Treća mera odnosi se na nepovratne subvencije na ime troškova i dažbina koje redovno plaćamo na ime osnovnih sredstava i troškova održavanja autobuskih sistema kada vozila ne rade - objašnjavaju u Poslovnom udruženju drumskog saobraćaja "Srbijatransport". - Očekujemo da one budu bar na nivou 50 odsto gubitaka u prvoj polovini godine, odnosno oko 30 miliona evra. Smatramo da subvenciju treba opredeliti poslodavcima na osnovu broja zaposlenih ili broju autobusa koji poseduju izvod licence.

U "Srbijatransportu" ističu da su gubici drumskog prevoza putnika u prvoj polovini godine premašili 60 miliona evra. Oni navode i da je u ovom sektoru zabeležen pad prihoda za 63 odsto u odnosu na isti period lane. Najviše su pogođeni turistički i međunarodni prevoz putnika, sa 85 odsto, zatim međumesni linijski prevoz sa 70 odsto, dok je javni gradski prevoz pretrpeo štetu od oko 40 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pavle Andjelic

15.07.2020. 14:50

Zar je moguce da treba pomoc za velike agencije.Pa one su uzele u napred veliki novac i treba da vracaju tek 2022.Zar mi neznamo kako oni rade sa Grcim i Turcima .To su price da su novac prebacile partnerima u inostranstvu.Mislim da je ova uredba steta za male agencije a korist za velike agencije.

Nensi

16.07.2020. 00:46

Da, naravno da treba. Shvatite da nikakvog priliva i poslovanja agencije nisu imale od marta meseca, a sve imaju kako zaposlene tako i poreze i doprinose za njih. Velike agencije nisu cak ni uzimale subvencije ili su ih vratile jer im se vise isplati da otpuste po 20 radnika nego drzava da ih ucenjuje za crkvicu koja im ni delimično ne rešava problem. Kao neko ko radi u ovoj struci, ukoliko krenu bankroti samo ce povlaciti jedni druge od agencija, preko prevoznika do hotelijera i osuguravajucih kuca.... A da Vas novac je u inostranstvu jer je plaćen pre marta i po ranom bookingu je prebačen, subvencije i Uredbu je Vlada i izdala iz tog razloga jer je to vrlo dokazivo papiroloski. Tako da ne brinite ne koriste nase agencije Vas novac.

Jasmina

17.07.2020. 08:58

Podrška turističkom sektoru sa izuzetkom turističkih agencija. Putnici ih beskamatno kreditiraju do 2022. godine. Za neke aranžmane su nudili potvrde o zamenskom putovanju putnicima koji nisu želeli da putuju, a onda su te iste aranžmane ponovo prodali. Nije im palo na pamet da od novca koji su dobili, vrate dug putnicima. Ako su novac za smeštaj uplatili partnerima u inostranstvu, šta je sa novcem uplaćenim za autobuski prevoz? Sigurno ga nisu uplatili prevoznicima tri meseca unapred. Turističke agencije uz pomoć YUTA: organizovani lopovluk!