OČEKUJE SE I NOVI RAST: Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina – ratari čuvaju zalihe

Novosti onlajn

15. 11. 2021. u 21:28

NA EVROPSKIM berzama pšenica ima najvišu cenu od 2008. godine. Stanje na svetskom tržištu odražava se i na prodaju pšenice u Srbiji. Od oktobra prošle godine cena je viša za 36 odsto. Ponuda je ovih dana ograničena, pšenica se čuva, jer se očekuje novi rast cene.

ОЧЕКУЈЕ СЕ И НОВИ РАСТ: Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

Foto Tanjug

Joca Katić, poljoprivrednik iz Žitišta, imao je 20 jutara pšenice. Rod je smestio kod skladištara i prati situaciju na tržištu.

- Za razliku od prošlih godine, ove godine sam takoreći ostavio 90 posto moje proizvodnje. Jer ova cena koja je sad prisutna sve nas je na neki način iznenadila i prosto navela da probamo da što veću količinu pšenice ostavimo za neko vreme koje dolazi - ističe Katić.

Nova pšenica je već nikla, procena je da će je biti 630.000 hektara, 30.000 više nego lane, a razlog je visoka cena. Setva je skuplja od prethodne, jer je duplo viša cena mineralnog đubriva, koje je osnov za dobar rod.

- Ako sad nisi uložio, a ne rodi ti za iduću godinu, a ostane recimo pšenica na tih 30 dinara, onda opet imaš problem, nemaš količinu, džabe cena - kaže poljoprivrednik iz Kovina Žarko Milanov, za javni servis.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu trenutna cena pšenice je 31 dinar za kilogram bez PDV-a. Da će i narednih meseci biti tražena roba potvrđuju nedavno potpisani ugovori.

- Mi smo zaključili ugovor na nivou cena od 32 dinara i deset para na paritetu CPC odnosno franko kupac za isporuku od 15. januara do 31. januara 2022. godine - naglašava Verica Popov, Produktna berza Novi Sad.

Sa prelaznim zalihama Srbija ove godine ima oko 3,5 miliona tona pšenice, polovina je dovoljna za domaće potrebe, ostalo može u izvoz.

BONUS VIDEO: 

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri