MALI: Budžet u 2022. usmeren ka podizanju standarda građana - Više novca za investicije

Tanjug

03. 11. 2021. u 15:40

PREDLOG budžeta za 2022. godinu, koji je danas usvojila Vlada Srbije, usmeren je ka podizanju životnog standarda građana i predviđa više sredstava za investicije.

МАЛИ: Буџет у 2022. усмерен ка подизању стандарда грађана - Више новца за инвестиције

Foto: Tanjug

- Očekujem da će predlog budžeta za narednu godinu biti u skupštini pred poslanicima 23. novembra - rekao je Mali i dodao da očekuje da budžet za 2022. bude usvoje do kraja te sedmice u novembru, u skladu sa fiskalnim kalendarom.

Mali je odgovarajući na pitanja novinara u Starom dvoru rekao da je predlogom budžeta predivđeno povećanje plata u proseku 7,3 odsto u javnom sektoru, to jest sedam odsto za sve i osam odsto u zdravstvu, vojsci i socijalnoj zaštiti.

Takođe, penzije će biti povećane za 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, a penzioneri će dobiti još 20.000 pomoći početkom naredne godine, naveo je ministar.

Ističe da će sa tim i povećanjem od 5,5 odsto u masa novca za penzije biti povećana ukupno za 11,2 odsto u 2022. u odnosu na 2021. godinu.

Mali je podsetio da će i minimalac biti povećan u 2022. za 9,4 odsto ti da će minimalna zarada iznositi 35.012 dinara.

Poručio je da će biti nastavljeno povećanje plata i penzija, kao i da će na kraju ove godine prosečna plata iznositi 618 evra.

Naglasio je da je u budžetu za 2022. predviđeno 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, među kojima su i izgradnja beogradskog metroa.

Prema njegovim rečima, na kraju ove godine javni dug će biti 58,2 odsto BDP-a, a naredne godine će biti još niži i iznosiće 55,5 odsto.

Mali je rekao da će ove godine rast BDP-a naše zemlje iznositi između 7,3 i 7,5 odsto i da ćemo biti među prve tri zemlje u Evropi po rast u prošloj i ovoj godini.

- Smanjićemo deficit na tri odsto i nastavićemo da povećavamo plate i penzije - poručio je ministar.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)