BANKAMA UVEK DOBRO: Stručnjaci FREN očekuju da će rast biti 6,5 odsto; IT, telekomunikacije i finansijske usluge nastavljaju visoku stopu

S. B.

24. 09. 2021. u 10:33

PRIVREDA Srbije bi ove godine mogla da poraste 6,5 odsto, što je nešto bolje od prethodne prognoze stručnjaka okupljenih oko Fondacije za razvoj ekonomske nauke i izdanja "Kvartalni monitor".

БАНКАМА УВЕК ДОБРО: Стручњаци ФРЕН очекују да ће раст бити 6,5 одсто; ИТ, телекомуникације и финансијске услуге настављају високу стопу

Foto Promo

Poručuju da će rast zarada, kada se poredi sa prošlom godinom, biti sporiji, ali i da će nastaviti uspon u četvrtom kvartalu. Inflacija bi u istom periodu mogla da dostigne i pet odsto. S druge strane, manjak u državnoj kasi će se verovatno zaustaviti na pet odsto BDP, umesto planiranih sedam odsto.

Manji deficit je rezultat veće naplate prihoda, ali i izostanka planiranih investicija. Osnovni pokretač rasta je privatna potrošnja. Povećava se na postojećim kapacitetima, ali da bi se tako i nastavilo, potrebne su velike privatne i javne investicije koje će povećati kapacitete.

- Poljoprivreda će, prema prognozama, imati pad od dva odsto - istakao je Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. - Pad će možda biti i dublji zbog suše i poređenja sa prošlogodišnjom dobrom sezonom. Od dubokog pada se oporavljaju saobraćaj, turizam i industrija. Njihov rast je zapravo vraćanje na raniji nivo. Neke delatnosti nisu uspele da se vrate, dok pojedine, IT, telekomunikacije i finansijske usluge nastavljaju visok rast, i pre i posle i tokom krize. Oni povećavju obim aktivnosti.

Raste ukupna zaposlenost, i formalna i neformalna. Brži je rast i u privatnom sektoru. Istovremeno opada nivo rada na crno, pa sada učešće neformalnog posla iznosi oko 12 odsto

- Poboljšana je pregovaračka snaga radnika zbog demografskih i ekonomskih faktora - istakao je Arsić. - Malobrojne su generacije na tržištu rada, a deo odlazi u inostranstvo. Poslodavci se suočavaju sa nestašicom i primorani su da povećavaju plate brže od produktivnosti i aktivnosti.

PLATE "BRŽE" U EVRIMA

U DRUGOM kvartalu je rast zarada na međugodišnjem nivou iznosio 6,6 odsto, ali su stagnirale u odnosu na početak godine. Stručnjaci očekuju da će se pri kraju godine značajno povećati plate u javnom sektoru, a pratiće ga i privatni.

- Zarade u evrima rastu brže nego u stalnim cenama - kaže Milojko Arsić. - Realno je povećanje 6,6 odsto zbog rasta inflacije, a kurs je fiksan. Inflacija smanjuje realnu vrednost zarada, ali fiksni kurs čini da u evrima imamo značajan rast zarada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri