PREDVIĐAJU NAM RAST OD PET ODSTO! Svetska banka u najnovijem izveštaju prognozira da će naša država napredovati duplo bolje od okruženja

S. B.

09. 06. 2021. u 19:43

EKONOMIJA Srbije ove godine bi, prema najnovijim procenama Svetske banke, mogla da poraste pet odsto. Ova institucija nam za narednu godinu predviđa rast od 3,7 odsto, a u 2023. godini - 3,9 odsto. Izgledi Istočne Evrope su slabiji - očekuje se stopa rasta od 1,9 odsto ove, a 2,8 naredne godine. A tako je jer je oporavak ograničen geopolitičkim tenzijama, niskom domaćom tražnjom i strukturnim slabostima.

ПРЕДВИЂАЈУ НАМ РАСТ ОД ПЕТ ОДСТО! Светска банка у најновијем извештају прогнозира да ће наша држава напредовати дупло боље од окружења

Premijerka Brnabić sa predstavnicima SB / Foto Tanjug

Iako su pojedine zemlje Evrope ostvarile određeni uspeh u pogledu vakcinacije, ističe Svetska banka, što je posebno vidljivo u centralnoj Evropi, na Zapadnom Balkanu i Turskoj, imunizacija je u drugim područjima sporija.

- Pandemija bi mogla da dodatno optereti već usporena ulaganja u ljudski i fizički kapital - stoji u najnovijem izveštaju.

- Finansijski šokovi predstavljaju još jedan rizik po ove prognoze. Intenziviranje geopolitičkih tenzija ili dalje povećanje političke neizvesnosti dodatni su negativni rizici u ovom regionu.

Analitičari Svetske banke ispitivali su i mogućnosti pospešivanja privrednog oporavka u ekonomijama u nastajanju i zemljama u razvoju kroz snižavanje troškova trgovine, poput onih koje nameću složene logističke i granične procedure, kako bi se olakšala trgovinska razmena.

- Uprkos trendu smanjenja u proteklih 15 godina, troškovi trgovine i dalje su viši skoro za polovinu u ovim zemljama nego u razvijenim ekonomijama, velikim delom i zbog veće cene prevoza i logistike - upozorava Svetska banka. - Značajne uštede u novcu mogle bi se ostvariti realizacijom napora usmerenih na pojednostavljenje trgovinskih procesa i carinskih zahteva, poboljšanje saobraćajne infrastrukture i efikasnosti uprave, podsticanje šire razmene informacija i jačanja konkurencije u domaćoj logistici, maloprodaji i veleprodaji. Veze koje se ostvaruju kroz trgovinu i globalne lance vrednosti pokazale su se kao preko potreban motor ekonomskog napretka za zemlje u razvoju i dovele do smanjenja siromaštva za veliki broj ljudi. Međutim, ako se u obzir uzmu postojeća kretanja, u toku naredne decenije očekuje se usporavanje rasta globalne trgovine.

NASTAVAK DOBRE SARADNjE

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić razgovarala je u sredu sa novim šefom Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom i njegovim prethodnikom Stivenom Ndegvom o postignutim rezultatim i planovima za nastavak realizacije važnih projekata, posebno kada je reč o prelasku na "zelenu ekonomiju".

Novi šef Svetske banke u Srbiji poručio je da se raduje novom angažmanu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se projekat "Zelena Srbija" ralizuje u potpunosti, s obzirom na to da Svetska banka pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

INFLACIJA U GRANICAMA

ANALIZIRALI su i rast inflacije na globalnom nivou koji prati ekonomski oporavak.

- Iako će u celom svetu inflacija verovatno nastaviti da raste i tokom ostatka godine, očekuje se da će stope inflacije ostati unutar ciljanih raspona u većini zemalja koje vode politiku ciljanja inflacije - tvrdi Svetska banka. - U ekonomijama u nastajanju i zemljama u razvoju u kojima inflacija bude prekoračila ovu granicu odgovor monetarne politike možda neće biti nužan, pod uslovom da je reč o privremenoj pojavi i da inflaciona očekivanja ostanu stabilna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024