EKONOMSKOM UTICAJ KOMPANIJE NIS: Godišnji direktan doprinos BDP-u Srbije 5,1 odsto (FOTO)

Promo

22. 09. 2021. u 16:11

KOMPANIJA NIS je u periodu 2010-2020. godine bila među vodećim domaćim poslodavcima, investitorima i izvoznicima, a prosečan godišnji direktan doprinos ove kompanije domaćem bruto društvenom periodu (BDP) bio je 5,1 odsto, rezultat je studije revizorsko-konsultantske kompanije KPMG o ekonomskom uticaju NIS-a u Republici Srbiji.

ЕКОНОМСКОМ УТИЦАЈ КОМПАНИЈЕ НИС: Gодишњи директан допринос БДП-у Србије 5,1 одсто (ФОТО)

Foto: Promo

Rezultati studije predstavljeni su danas na online panelu na kojem su učestvovali Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a, Biljana Bujić, partner u poresko-pravnom odeljenju KPMG-a, Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije i Radojka Nikolić, urednica magazina „Biznis“.

Kako je rečeno, u razvoj NIS-a investirano je više od tri milijarde evra, a prosečna godišnja ulaganja kompanije u periodu 2010. do 2020. godine iznosila su 274 miliona evra. U istom periodu prosečan godišnji doprinos NIS-a bruto dodatoj vrednosti Srbije bio je oko 2,6 procenta, odnosno prosečno oko 816 miliona evra. Prosečan godišnji direktan doprinos kompanije NIS bruto dodatoj vrednosti u sektorima poslovanja iznosio je oko 4,7 procenta, dok je uticaj na ekonomske aktivnosti u kojima posluje kompanija iznosio oko 12,1 odsto. Kao rezultat poslovanja kompanije, u srpski budžet se kroz plaćene poreze prosečno godišnje uplaćuje više od 1,1 milijarde evra ili oko 15,3 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srbije na godišnjem nivou. Takođe, NIS je u prethodnoj deceniji bio u vrhu liste domaćih izvoznika sa prosečnim godišnjim izvozom vrednim 262 miliona evra.

Samo u 2019. godini kompanija NIS je sa 511 miliona evra ostvarila drugu najveću dodatu vrednost privredi, odnosno najveći doprinos privredi Republike Srbije među domaćim kompanijama sa stranim kapitalom. U istoj godini NIS je bio i najprofitabilnije društvo u Republici Srbiji sa neto dobiti od 150 miliona evra.

Ujedno, NIS je jedan od vodećih domaćih poslodavaca sa oko 11.000 zaposlenih, dok prosečan godišnji ekonomski uticaj kompanije na zapošljavanje iznosi više od 22.440 ljudi u povezanim delatnostima i sektorima šire privrede Republike Srbije.

Foto: Promo

Od velikog značaja su i ulaganja kompanije u projekte zaštite životne sredine. U periodu 2010-2020. godine NIS je ukupno investirao oko 900 miliona evra u ekološke projekte, kao i projekte koji kreiraju ekološki efekat i svojom realizacijom značajno utiču na unapređenje životne sredine.

Anton Čerepanov, finansijski direktor NIS-a, istakao je da je kompanija ove rezultate ostvarila zahvaljujući značajnim ulaganjima i modernizacijom u svim segmentima biznisa, kao i zahvaljujući dobrim odnosima akcionara i posvećenosti menadžmenta i svih zaposlenih.

Foto: Promo

- Tokom prethodnog perioda značajno su poboljšani svi poslovni pokazatelji, izvršena je diversifikacija poslovanja na sektor proizvodnje i trgovine električnom energijom i započeli smo poslovanje u zemljama regiona. Od posebnog značaja su i naše ekološke investicije sa kojima ćemo nastaviti i u narednom periodu. Želim da istaknem da nismo ulagali samo u biznis, već da smo podržali i razvoj naše zajednice jer smo u društveno odgovorne programe od 2009. godine uložili više od 4,1 milijardu dinara - rekao je Čerepanov.

Govoreći o studiji Biljana Bujić, partner u poresko-pravnom odeljenju KPMG, rekla je da je njena specifičnost u tome što nije posmatran samo uticaj NIS-a u sektorima poslovanja kompanije, već uticaj na ekonomiju cele zemlje.

Foto: Promo

- Merili smo ekonomski uticaj kompanije NIS na privredu Srbije, kroz četiri merila - proizvodnja, bruto dodata vrednost, zaposlenost i dohodak. Studija je obuhvatila period od 2010. do 2020. godine, a u radu su korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije i podaci NIS-a. Tokom ovih 11 godina kompanija je investirala oko tri milijarde evra, od čega je oko 30 odsto bilo uloženo u ekološke projekte. NIS smo poredili na nivou kompletne ekonomije, ali i sektora u okviru kojeg posluje - izjavila je Biljana Bujić.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, osvrnuo se na stanje u kojem je kompanija NIS bila pre privatizacije 2009. godine.

Foto: Promo

- Od prve godine nakon privatizacije, kapitalna investiranja porasla su na godišnjem nivou čak 3,6 puta. Nakon modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, NIS je dobio gorivo evropskog kvaliteta, uslove za obnovu i renoviranje postojećih benzinskih stanica, ali i za otvaranje novih. Ono što je takođe neophodno napomenuti jeste to da je NIS ušao i u oblast proizvodnje čiste, ekološke električne energije, gde se energije proizvodi na naftnim bušotinama na ekološki i odgovoran način - naveo je Vlahović.

O značaju kompanije NIS za domaću privredu govorila je i Radojka Nikolić, urednica magazina „Biznis“.

Foto: Promo

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života