MINISTAR MALI: Udruživanje Beogradske i Atinske berze za razvoj tržišta kapitala

Novosti online

11. 08. 2021. u 12:10

UDRUŽIVANJE Beogradske berze (BELEX) i Atinske berze (ATHEX) će omogućiti uvođenje novih finansijskih instrumenata u Srbiji, kao i pristup velikim međunarodnim investitorima Beogradskoj berzi, izjavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.

МИНИСТАР МАЛИ: Удруживање Београдске и Атинске берзе за развој тржишта капитала

Foto: Tanjug/D.K.

- Ovo strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze, a investitori, kako strani, tako i domaći, će joj lakše pristupati. Posebno raduje što će ovo partnerstvo omogućiti vidljivost i pristup Beogradskoj berzi velikim međunarodnim investicionim bankama, poput "Goldman Sachs", JP Morgan, UBS, "Credit Suisse", "Merrill Lynch" i njihovim klijentima. Takođe, ono što je veoma važno jeste da će biti poboljšani tehnički i tehnološki kapaciteti Beogradske berze - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, udruživanje dve berze je za Srbiju veoma bitno, s obzirom na to da je u toku izrada strategije razvoja tržišta kapitala.

Jedan od ključnih ciljeva razvoja tržišta kapitala u Srbiji jeste ubrzani rast BDP-a Srbije, jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda građana, kroz omogućavanje novih investicionih mogućnosti kako za domaće, tako i za strane kompanije, pojedince i institucionalne investitore.

- Ovo je samo nastavak uspešnog unapređivanja finansijskog sistema, kao i jačanje međunarodnog poverenja u ekonomiju Republike Srbije, što je prepoznato od strane međunarodnih finansijskih i poslovnih krugova. Nastavićemo blisko da sarađujemo sa Beogradskom berzom, a sa novim partnerima stvoriće se efikasnije i pristupačnije tržište kapitala u Republici Srbiji, koje ima sve osnove za ubrzani rast - rekao je Mali.

Saradnja Beogradske i Atinske berze se bazira na dva principa: zajedničkom uverenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno da rešavaju probleme i bolje servisiraju potrebe izdavalaca koji dolaze iz Evropske unije i iz međunarodnog okruženja.

U tom kontekstu, Atinska berza je sprovela sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze.

Istovremeno, Beogradska berza, kao organizator tržišta, donela je odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i prenosu trgovačkih aktivnosti na platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme.

Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja.

U narednoj fazi, Beogradska i Atinska berza će blisko sarađivati sa Ministarstvom finansija u pravcu dalje strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

Beogradska berza je jedini organizator tržišta hartija od vrednosti u Srbiji.

Obezbeđuje efikasan i transparentan mehanizam listiranja za kompanije, a brokerskim kućama i investitorima nudi platformu za trgovanje hartijama od vrednosti.

Pored toga, BELEX nudi usluge koje uključuju diseminaciju tržišnih podataka, razvoj i kreiranje indeksa i edukativne treninge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)