ZAMENJENO 227,1 MILIONA ŠVAJCARACA: Završeno menjanje novčanica

B. Ca.

01. 06. 2021. u 15:37

ROK u kojem je Narodna banka Srbije omogućila bankama da zamene novčanice osme serije švajcarskog franka - za novčanice devete serije bez naknade završen je 31 maja. Za to vreme NBS je zamenila ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka.

ЗАМЕЊЕНО 227,1 МИЛИОНА ШВАЈЦАРАЦА: Завршено мењање новчаница

Serija koja se povlači iz opticaja / Foto NBS

- Tokom maja Narodna banka Srbije je bankama zamenila ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, od čega se 44 odsto odnosi na zamenu za novčanice devete serije, a 56 procenata na zamenu za devize u istoj valuti - kažu u NBS. - Ovi podaci pokazuju da je jedinstvena inicijativa Narodne banke Srbije da za mesec dana produži zamenu vanopticajnih novčanica po povoljnim uslovima, a s ciljem podrške građanima, bila izuzetno uspešna, jer je veliki broj građana kod poslovnih banaka i ovlašćenih menjača u Republici Srbiji zamenio novčanice švajcarskog franka povučene iz opticaja. Podsećamo, Narodna banka Srbije je u decembru 2020. godine obavestila javnost o najavljenom povlačenju osme serije švajcarskog franka, a u dodatnom periodu od mesec dana nakon povlačenja novčanica iz opticaja - 30. april 2021. godine, omogućeno je da zamenu po povoljnim uslovima obave i građani koji do tada to nisu učinili.

Od 1. juna 2021. godine banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka. Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno. Narodna banka Srbije će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica.

- Narodna banka Srbije ne obavlja poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu da švajcarske franke zamene u Narodnoj banci Srbije - pojašnjavaju u Centralnoj banci. - Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske. Napominjemo da novčanice prvih pet serija švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, kao i to da novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj. Takođe, novčanice šeste i osme serije, koje su povučene iz opticaja, mogu se poslati poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih na zamenu uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Republici Srbiji.

Detaljne informacije o načinu i uslovima zamene novčanica švajcarskog franka povučenih iz opticaja kao i prikaz svih serija novčanica, mogu se naći na sajtu Nacionalne banke Švajcarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri