EVO KAKO IZGLEDA DIGITALNI SERTIFIKAT O VAKCINACIJI: Prvi građani su se već prijavili, za izdavanje je potrebno samo 10 sekundi (FOTO)

Novosti online

12. 05. 2021. u 15:19

GRAĐANIMA Srbije od danas je dostupna objedinjena digitalna potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv korone i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

ЕВО КАКО ИЗГЛЕДА ДИГИТАЛНИ СЕРТИФИКАТ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Први грађани су се већ пријавили, за издавање је потребно само 10 секунди (ФОТО)

Foto Tanjug

Pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Jedan od korisnika društvene mreže Tviter podelio je u svojoj objavi i kako izgleda sertifikat, ali i da je "od trenutka slanja zahteva do prijema prošlo 10 sekundi".

Digitalni zeleni sertifikat zapravo je potvrda koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako do digitalnog zelenog sertifikata?

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca