STIŽE ZAHLAĐENJE SA KIŠOM: Srpski meteorolog najavio promenu vremena koja će trajati čak dve nedelje

Novosti online

11. 05. 2021. u 13:20

METEOROLOG Marko Čubrilo najavio je promenu vremena od večeras.

СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ СА КИШОМ: Српски метеоролог најавио промену времена која ће трајати чак две недеље

Foto: D. Dozet

- Od večeras ulazimo u izrazito nestabilan period koji će donositi čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom i lokalnih vremenskih nepogoda - napisao je Čubrilo.

Već u sredu pre podne na zapadu i jugozapadu, a u toku dana i nad ostalim delom regiona, destablizacija atmosfere, uz pojavu grmljavnskih pljuskova, a ponegde može biti i lokalnih nepogoda. Promenu vremena će usloviti približavanje ciklona i frontalnog poremećaja sa jugozapada Evrope.

- U sredu maksimum od 14 na zapadu do oko 28 na istoku regiona. Vetar ispred nestabilnosti južni, ponegde pojačan, a u zoni fronta i pljuskova na kratko jak zapadni, zatim slab zapadni i jugozapadni. U četvrtak nestabilno i još malo svežije povremeno uz grmljavinske pljuskove sa uslovima za lokalne nepogode. Više nestabilnosti nad središnjim i istočnim predelima, dok će na zapadu i duž Jadrana biti više suvog vremena. Vetar u okretanju na zapadni i severozapadni, a dnevni maksimum od 14 do 19 stepeni - najavio je Čubrilo.

Kako kaže, u petak će prvi ciklon polako napuštati naše predele, te se uz više sunca samo ponegde očekuje lokalni pljusak, dok će temperatura biti oko proseka. Vetar slab do umeren zapadni i severozapadni u okretanju na južni.

- Prvog dana vikenda nad većim delom regiona suvo i toplije, dok se na zapadu i jugozapadu posle podne računa na novo pogorašnje uz grmljavinske pljuskove. Vetar južni, a dnevni maksimum od 23 do 29 stepeni Celzijusa. Kasno posle podne i u noći na nedelju pogoršanja uz nestabilnosti zahvata polako i ostali deo regiona.

Drugog dana vikenda promenjljivo oblačno i malo sveže, posebno na istoku gde će biti i više nestabilnosti. Vetar zapadni i severozapadni.

- Početkom sledeće nedelje po već ustaljenom obrascu u ponedeljak na kratko stabilizacija i otopljenje posebno na istoku regiona, dok već od narednog utorka ima izgleda za novo pogoršanje, pljuskove, grmljavinu i lokalne nepogode, a oko 19. maja bi moglo biti i vrlo sveže. Sa temperaturama od samo oko 13 nad središnjim i istočnim predelima do oko 19 na zapadu regiona - kaže Čubrilo.

Za sada sve do oko 25.5. nema signala za neko konkretnije otopljenje i stabilizaciju vremena. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)