ŽENAMA OTPADALE USNE: Lažni hirurg operisao u centru Beograda, dr Novaković savetuje kako da vas lažnjaci ne unakaze

Novosti online

08. 05. 2021. u 16:04

POSLEDNJIH meseci sve je više slučajeva muškaraca i žena koje su unakazili lažni estetski hirurzi. Najsvežiji primer su žene koje je operisao maser sa majkom cvećarkom, u centru Beograda, a kojima su nakon toga, prema njihovim rečima, otpale usne, grudi se deformisale...

ЖЕНАМА ОТПАДАЛЕ УСНЕ: Лажни хирург оперисао у центру Београда, др Новаковић саветује како да вас лажњаци не унаказе

Foto: Printskrin TV Prva

Da stvar bude gora, ovaj lažni doktor radio je to punih pet godina, a za sve se saznalo tek kada su ove žene izašle u javnost sa svojim iskustvima. Nakon toga je, prema izveštavaju medija, skinuta tabla ordinacije, a on je nestao.

Specijalista estetske hirurgije prof. dr Marijan Novaković na TV Prva je objasnio kako je moguće da se tako nešto dešava pet godina.

- Moguće je jer, mi smo to ispitivali, naše Udruženje je skoro dobilo obaveštenje iz Hrvatske, da ovde kod nas postoji neki ’doktor’. Mi nismo znali dok nismo počeli da istražujemo, to je taj izvesni gospodin Knežević, koji jednostavno niti ima licencu Zdravstvene komore, niti ima završene neke osnovne medicinske studije. On jeste zdravstveni radnik s jednog aspekta jer je fizioterapeut. Zdravstvena inspekcija može da kontroliše i kažnjava, samo verifikovane, nema pravo da uđe u neke ustanove koje nisu zdravstvene ustanove. Oni mogu da uđu samo na zahtev oštećene osobe i u zdravstvenu ustanovu. Posebno ima pravilnik za kozmetologiju, tako da sigurno da se i tu obavljaju redovne kontrole i vanredne kada to neko od klijenata zatraži.

Na pitanje da li to znači da nikakva inspekcija nije mogla da kontroliše lažnog doktora koji je radio na Terazcijama, dr Novaković kaže:

- NJemu je mogla da dođe jedino inspekcija koja se bavi krivičnim postupkom, ali očigledno niko nije potezao to pitanje, tek kada su počele nezadovoljne pacijentkinje da se javljaju.

Specijalista estetske hirurgije objasnio je i kako da proverite lekara i šta da uradite da se neki relativno jednostavan estetski zahvat ne bi završio sa ozbiljnim posledicama.

- Pacijenti moraju da provere prvo registraciju određene zdravstvene ustanove jer sve te procedure moraju isključivo i samo u zdravstvenim ustanovama da se rade i da provere u lekarskoj komori da li je taj lekar licenciran. Nažalost, ovi internet sajtovi, prezentacije, tu možete svašta da pročitate, ja sam imao doktorsko dete koje je došlo sa unakaženom usnom. Pitam ’pa ko vam je radio, dete ste ipak doktorke?’ Pa kaže, kad smo ga na kraju priterali uza zid, on je rekao da je dizajner. Dizajner joj je radio usne, on je dao na sajtu neku reklamu, ovoliko evra, onoliko evra, znate kako to ide, ta usna je izgubila ne samo estetiku, nego i funkciju.

Doktor podvlači da salon u kojem se rade estetski zahvati uvek mora da bude zdravstvena ustanova, bilo privatna, bilo državna.

- Imate ime i prezime, uđete na Lekarsku komoru Srbije, ukucate ime i prezime, vidite da li je taj doktor licenciran kao doktor, da li je licenciran za oftalmologa, plastičnog hirurga, otorinolaringologa, internistu... - kaže doktor, savetujući i da se malo raspitate okolo, ako znate nekoga ko je bio pacijent određenog lekara.

Osim toga, pokazatelj stručnosti nekog lekara estetske hirurgije mogu da budu i njegove godine.

- Prvo morate osnovne medicinske ili stomatološke studije da završite, to je šest godina, pa imate obavezno šest meseci lekarskog staža, pa ide polaganje državnog ispita, pa onda u zavisnosti od specijalizacije koju ste dobili... Sve ove specijalizacije koje dozvoljavaju bavljenje i ovim, to je još pet godina, pa onda mi svi kada budemo mladi specijalisti, i dalje učimo, ali imamo pravo da što više samostalno radite, ali uz prisustvo starijih kolega - napomenuo je dr Novaković, a sve na račun toga što lažni doktor iz Beograda ima 23 godine, a "hirurg" je postao već sa 18.

Na kraju, specijalsta estetske hirurgije istakao je i da se komplikacije nakon estetskih zahvata dešavaju, ali " prvo mora da se nauči da što manje tih komplikacija ima, a onda i da ih prepoznate i adekvatno reagujete na vreme"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

dragoqub

08.05.2021. 16:13

Ма браво за стоку сточни лекар Док је оваца биће и новаца Треба их очерупати ка живину Само напред шишајте буђаве и правите старлете мада не знам шта значи тај израз

Ana

08.05.2021. 16:24

Žali Bože ovih Žena.Plate da se Duplo unište.Prvo izgledaju kao klovnovi plus opadaju im usne.Ja bi ovakve slučajeve poslala na psihijatriju.Mogu da razumijem ružne Žene da pate od kompleksa ali prave Ljepotice da se unakazuju .Nemam riječi.Jos malo pa će Momci pitati Djevojke sta je na tebi prirodno ili su sve od plastike.

KIR SRBIN

08.05.2021. 18:14

Када неко има неки деформитет или аномалију, разумем у потпуности потребу за естетском хирургијом. Када неко жели да подигне цену у најстаријем занату, уђе у ријалити, или постане спонзоруша (што је опет подизање цене у најстаријем занату), хоће да од бабе направи девојку (ботокси, липосукције, подизања, пумпања, орошавања...) или од деде да направи момка (ботокси, липосукције, подизања, пумпања...), нема ту лажних хирурга, него ЛАЖНИХ МОЗГОВА. Одакле тим ликовима паре (хиљаде евра да потроше на глупости, зарадили-ма идите молим Вас, 99,9% људи у Србији се убише радећи и немогу то да "зараде"). Што су тражили то су ДОБИЛИ!

Miki

08.05.2021. 18:25

Znaci samo su pacijenti bili odgovorni da proveravaju da neko ne pet dana, vec pet godina lazno operise u centru Beograda. Sto se ovog coveka tice, to je moglo da traje jos dvadeset godina.