ODBAČENE NOVE TUŽBE ZA NESTALE BEBE: Evropski sud za ljudska prava done odluku u dva slučaja iz osamdesetih godina

Tanjug

21. 04. 2021. u 18:33

EVROPSKI sud za ljudska prava odbacio je dve nove tužbe protiv Srbije koje se odnose na nestanak beba 80-ih godina prošlog veka.

ОДБАЧЕНЕ НОВЕ ТУЖБЕ ЗА НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Европски суд за људска права доне одлуку у два случаја из осамдесетих година

Evropski sud za ljudska prava

Naime, Sud je utvrdio da je Srbija u februaru prošle godine usvojila zakon o rešavanju ovog pitanja i odštete roditeljima nestalih beba, te da nema posebnih razloga u smislu ugroženih ljudskih prava a koji bi zahtevali dalje ispitivanje ovih slučajeva, naveo je Sud u saopštenju.

Takođe, Sud podseća da su tim zakonom predviđene i sudske i vansudske procedure povodom situacija sa kojima su se suočavali roditelji, a u cilju otkrivanja istine o nestalim bebama.

Zakon je takođe predvideo sistem u kojem domaći sudovi mogu da istraže i pribave dokaze, ne samo na zahtev tužioca, već i po službenoj dužnosti, a kako bi utvrdio sve relevantne činjenice slučaja.

Sudovi su takođe dobili ovlašćenja o dodeli obeštećenja roditeljima kada za to ima razloga.

Pored toga, Zakon je predvideo formiranje komisije za prošireno istraživanje, prikupljanje podataka i ustanovio bazu DNK podataka.

Sud u Strazburu je 2013. godine obavezao Srbiju putem presude u slučaju Zorice Jovanović, koja je takođe nestala beba, da zakonski reguliše procedure za utvrđivanje istine i dosuđivanja odštete roditeljima nestale dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)