KADA SE VRAĆAMO U NORMALAN ŽIVOT? Poznati virusolog o tome šta je potrebno za kolektivni imunitet

Novosti online

21. 04. 2021. u 15:16

UKOLIKO u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

КАДА СЕ ВРАЋАМО У НОРМАЛАН ЖИВОТ? Познати вирусолог о томе шта је потребно за колективни имунитет

Foto: Printskrin

Prema rečima virusologa Šeklera, mladi se manje vakcinišu jer su im u poslednjih godinu dana govorili da su manje ugroženi.

-To je stvorilo uverenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mlađi ljudi obolevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti- rekao je gostujući u Jutarnjem programu Milanko Šekler.

Kada je reč o antitelima, Šekler kaže da je najnezahvalnije govoriti o nivou antitela koji nas štiti.

-To što se ustanovi da ih imamo jeste dobro za nas, ali to nije garancija da smo zaštićeni. Ako je naš organizam bio iscrpljen bolešću, mi smo i dalje izloženi. Kvalitet antitela posle preležane bolesti nije isti- objasnio je virusolog.

Istraživanje koje je o efektu vakcina rađeno u Kragujevcu veoma je važna, a zaključak je da sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji efikasno štite.

-Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite. Moram da napomenem da iako imate brzinu kod Fajzerove i sputnjika, tu su i češće nuspojave, dok ih kod Sinofarmove gotovo nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane- kaže Šekler.

Kada je reč o vakcini Astra-Zeneke i nedoumicama da li je ona bezbedna, Šekler kaže da je interesantno da se zemlje koje su vlasnici te vakcine, Britanija i Švedska, kao i Finska, Slovenija i druge zemlje, i dalje vakcinišu i pozivaju svoje građane da se njome vakcinišu.

-Podaci u našoj zemlji pokazuju da nije bilo nikakvih situacija, konkretno pojava tromboze i ta povezanost nije ni dokazana nigde u svetu, tako da smo i dalje u domenu insinuacija. Jako je loše kada se meša politika ili nečiji interesi jer onda ne govorimo o naučnim činjenicama- smatra Šekler.

Virusologa i mikrobiologa najviše ohrabruje kod nas broj vakcinisanih i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

-Onog trenutka kada priđemo broju od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu-, ističe Šekler.

Ako se to postigne u narednim mesecima, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da nas izvede na normalan put i normalan život, zaključio je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu