STIŽE NAM POGORŠANJE VREMENA! Biće kiše i snega, a evo kada će konačno otopliti

Novosti online

19. 04. 2021. u 17:21

DO kraja nedelje relativno hladno uz povremene padavine, a samo će u četvrtak na kratko biti toplije, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo.

СТИЖЕ НАМ ПОГОРШАЊЕ ВРЕМЕНА! Биће кише и снега, а ево када ће коначно отоплити

Foto: A. Stevanović

Kako kaže Čubrilo, otopljenje za sledeći vikend se odlaže barem do pred sam kraj meseca, a oko 27. aprila je moguće i jače pogoršanje.

- I ove nedelje ostaje relativno hladno, gde će danas i sutra biti lokalne pojave padavina i snega preko 900 mnv, dok u sredu treba očekivati malo toplije, ali i dalje nestabilno vreme.

Čubrilo navodi da četvrtak donosi kratkotrajno otopljenje i na istoku maksimumi mogu dostizati i oko + 20 stepeni Celzijusa, međutim hladan front već u četvrtak uveče na severozapadu donosi kišu i moguću grmljavinu, jak severozapadni vetar i zahlađenje.

- U toku noći ka petku front će zahvatiti i ostale delove regiona donoseći padavine, severozapadni vetar i zahlađenje tako da će u petak ponovo biti relativno hladno, posebno preko 900 mnv gde će biti uslova za povremen sneg, dok će se nad ostalim delom regiona (osim Jadrana i možda juga Hercegovine) maksimumi ponovo spustiti ispod +15 stepeni Celzijusa. Duvaće pojačan severozapadni vetar.

- Jučerašnji trend ukidanja otopljenja za dolazeći vikend je nastavljen, a uzrok je isti. Anticiklon ostaje predaleko na severu i u toj poziciji njegovo jezgro je zapadnije od nas tako da tada preko našeg dela Evrope struji relativno hladan vazduh sa severa, dok topliji vazduh iz severne Afrike odlazi ka zapadnoj Evropi.

- Za vikend promenljivo oblačno uz moguću pojavu prolazne kiše i relativno sveže uz minimume od +1 do +7 i maksimume do +8 do +14 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje bi moglo na krakto otopliti, ali oko 27.04. se već simulira novo, jače, pogoršanje uz kišu, grmljavinu i zahalađenje te bi maksimuimi ponovo otišli znatno ispod proseka - najavljuje Čubrilo.

- U ovom momentu je jače otopljenje moguće posle 29. aprila, a hoće li se i ostvariti u ovom momentu nije moguće reći.

Čubrilo najavljuje manje otopljenje u narednim danima, uz povremene padavine ali prvog, stabilnog i toplog, vremena najevrovatnije do pred sam kraj meseca neće biti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)