NEĆE KAMENOLOM, NI MINI-HIDROELEKTRANE: U Aleksandrovcu protest meštana župskih sela, strepe da će radovi uništiti prirodu i zdravlje!

S. BABOVIĆ

16. 04. 2021. u 19:21

MEŠTANI župskih sela protestovali su u centru Aleksandrovca zbog najave otvaranja kamenoloma na lokaciji Rađevice, u ataru mesta Grčak.

НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ, НИ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: У Александровцу протест мештана жупских села, стрепе да ће радови уништити природу и здравље!

Foto: S. Babović

Potpisivana je peticija, koja će biti predata lokalnoj samoupravi, ali će i osam posebnih zahteva biti, kako je najavljeno u "Odboru za odbranu Rađevice", prosleđeni Opštini, državnom vrhu, Ministarstvu rudarstva i energetike, kao i Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Nezadovoljni žitelji traže da se obustave svi dalji radovi na izgradnji kamenoloma, da opštinsko rukovodstvo spreči tu izgradnju, da se lokalni parlament izjasni o ovom pitanju, a među zahtevima je i obezbeđivanje zaštite svih kulturnih dobara i spomenika kulture na ovom području, kao i vraćanje Rađevice u prvobitno stanje.

Nadaju se da će se u rešavanje problema uključiti vrh države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Među novim zahtevima je da Skupština opštine donese odluku o zabrani izgradnje MHE na području opštine, kao i da se dolina Rasine koja prolazi kroz teritoriju Aleksandrovca proglasi za turistički prostor.

- Računali smo da će nam Opština pomoći, bili su uz nas jedno vreme, sada pokušavamo da se sami izborimo protiv otvaranja kamenoloma - navodi, za "Novosti", Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš. - Ovo je sada stvarno "minut do 12" da sprečimo otvaranje kamenoloma, tako smo protest i nazvali.

Podrška meštanima došla je od više ekoloških organizacija, a okupljenima se obratio i Aleksandar Panić, iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine". Kako su "Novosti" pisale, meštani sela Grčak, Borutići i Pleš protestovali su i 1. aprila, na samom lokalitetu Rađevice. Strahuju da će sa eksploatacijom kamena "dijabaz" koji je redak u Srbiji, a idealan za izgradnju putne infrastrukture, biti poguban po prirodu i zdravlje.

U firma "Hemi freš d.o.o.", koja je zemljište zakupila od JP "Srbija šume" ranije su predočili za "Novosti" da poseduju mašine koje su potpuno bezbedne, kao i da su za sve dosadašnje istražne radnje imali sve potrebne dozvole. U ovom projektu su duže od dve godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati