IZMENE I DOPUNE POSLOVNIKA O RADU: Uvedena procedura zaštite sudija od nedozovoljenih uticaja

Tanjug

16. 04. 2021. u 13:28

VISOKI savet sudstva (VS S) doneo je Odluku o izmenama i dopunama Poslovnika o radu kojima je propisan način rada i odlučivanja Saveta u slučejvima nedozvoljenog uticaja na rad sudija i sudstva.

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПОСЛОВНИКА О РАДУ: Уведена процедура заштите судија од недозовољених утицаја

Foto Depositphotos

Novine se odnose na dva nova člana kojima je propisano da VS S u cilju zaštite samostalnosti sudova i sudija, Savet određuje iz reda svojih izbornih članova - sudija, sudiju nadležnog da postupa u slučajevima nedozvoljeog uticaja na rad sudija i sudstva, navodi se u Odluci VS S koja je objaljena na njegovom sajtu.

Članom 27a propisane su nadležnosti sudije u ovim slučajevima, dok član 27 b propisuje da suđa koji smatra da je na njega izvršen nedozvolljen uticaj može Savetu da podnese zahtev za zaštitu od takvog uticaja, koji se dostavlja gore pomenutom sudiji.

O postojanju nedozvoljenog uticaja odlučuje Savet na sednici.

Ukoliko utvrdi postojanje nedozvoljenog uticaja na sudiju i sudstvo, VS S može da o tome javnost obavesti saospstenjem, na konferenciji za novinare ili da se direktno obrati instituciji u kojoj je zaposleno lice koje vrši nedozvoljneni uticaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet