SKANDAL TRESE FDU: Pet studentkinja optužilo profesora Prokića za seksualno uznemiravanje, evo šta je on rekao nakon toga

Novosti online

09. 04. 2021. u 20:38

FAKULTET dramskih umetnosti je nakon slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ ФДУ: Пет студенткиња оптужило професора Прокића за сексуално узнемиравање, ево шта је он рекао након тога

FOTO: Printskrin

Pet studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prijavilo je za seksualno uznemiravanje Nenada Prokića, redovnog profesora na tom fakultetu i bivšeg narodnog poslanika.

Naime, nakon što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić pre tri meseca prijavile policiji svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića, za silovanje i seksualno zlostavljanje, i javno pričale o svojim traumama, FDU je pokrenuo platformu „FDU protiv nasilja“, a najviše prijava putem te platforme stiglo je protiv profesora Prokića.

FOTO: Printskrin

Izveštaj radne grupe

Radna grupa „FDU protiv nasilja“ je formirana na inicijativu Studentskog parlamenta sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja. U izveštaju grupe navedeno je da je u periodu od 21. januara 2020. do 17. februara 2021. primljeno ukupno 12 prijava.

- Devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena, tri prijave se odnose na vređanje, omaložavanje i ismevanje studenata. Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe odnose se po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava - navodi se u izveštaju.

Kako su nezvanično potvrdili izvori sa FDU, tih pet prijava navodno se odnose na profesora Prokića.

Profesor Miloš Pavlović, dekan FDU, objasnio je da je proces u toku i da su prijave koje stižu na platformu anonimne, a ima i potpisanih.

- Fakultet će procesuirati sve prijave koje ukazuju na kršenje krivičnog zakonika, a zasad takvih slučajeva nije bilo. Prekršaji ne izlaze iz akademskih normi, već su etičke prirode. Procedura je u toku i na kraju će etička komisija utvrditi da li je bilo nekih prekršaja - kazao je dekan.

Proces u toku

Profesor Nenad Prokić rekao je da zna za samo jednu prijavu.

- Ona je bila potpisana, ali za nju se ispostavilo da je bila greška, jer su to bile moje fotografije s plaže koje sam greškom poslao koleginici. Ostale mi nisu poznate i pretpostavljam da su anonimne i ne mogu da dam komentar, jer se one i ne daju na uvid - objasnio je Prokić.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dubravka

09.04.2021. 21:56

Prokić se nada svom jakom uticaju. Ipak je on po položaju iznad studentkinja. U našem društvu se smatra normalinim da muškarci napadaju žene. Onaj koji to ne čini govore mu da je slabić, papučar, ženski petko i sl. A ako stane na stranu žena, tek onda je najgore po njega! Stalno se citiraju okrivljeni koji u javnost iznose kojekakve izgovore jer znaju da će javnost optužiti žene. Još nigde nije bila diskusija o ženama koje ne prijavljuju silovanje niti seksualno zlostavljanje. Kao da to ne postoji, nego se svi sjate na žrtvu! Sramota i zaostalost društva, a i medija koji to obilato pothranjuje. Pored bilo kog članka o silovanju, pojavljuju se fotografije golih žena. Sa tim se hoće pokazati kako je svaka žena laka roba! Sa tim se opravdava muško nasilje i pokazuje muškarcima da je silovanje njihovo pravo i dokaz potencije.

Bokinjo

09.04.2021. 23:25

Грешком послате фотографије са плаже колегиници? Професору прокићу, није шта сте ви мислили него како се повређена особа осећа, та особа има задњу реч. Све што девојке наводе мора се судити по кривичном закону а не по неким интерним правилницима који су сви заједно буди бог снама.

BEOGRAĐANIN

10.04.2021. 02:05

Дакле, живот у Србији, није ни мало досадан. Афера за афером. Баш као у Краљевини и аферама које су биле везане за Карађођевиће. Уосталом, ми и јесмо загледани у Краљевину Србију.

Kostadin

10.04.2021. 06:52

Da li će se Ministarstvo Kulture oglasiti i pokušati da prekine rad ove kriminalno obrazovne ustanove. Ovo više nije fakultet to je postao kupleraj i privatna firma nekolicine povezanih manijaka. Zabrana rada na 2 do 3 godine bi bilo jedini realno rešenje.