POČIVAĆE KRAJ AVAKUMA: U manastiru Lelić kod Valjeva počele pripreme za sahranu arhimandrita Jovana

B. PUZOVIĆ - V. MITRIĆ

08. 04. 2021. u 23:06

ARHIMANDRIT Jovan (Radosavljević), jedan od najuglednijih duhovnika SPC i profesora bogoslovije, rođen u Leliću kod Valjeva, koji se upokojio 8. aprila, u Novom Sadu, biće sahranjen na monaškom groblju u manastiru Lelić, potvrdio nam je iguman te svetinje Georgije (Mićić).

ПОЧИВАЋЕ КРАЈ АВАКУМА: У манастиру Лелић код Ваљева почеле припреме за сахрану архимандрита Јована

Foto: Jutjub/Uroš Srećković/Printskrin

U ovoj svetinji gde počivaju mošti Svetog vladike Nikolaja, već su počele pripreme za sahranu jednog od najčuvenijih Lelićana, meštana “božjeg sela” kako ga je davno nazvao Nikolaj.

Otac Jovan biće sahranjen u subotu, 10. aprila. Ujutro će u crkvi biti služena zaupokojena liturgija, a opelo je u podne. Počivaće na groblju iznad arhimandrita Avakuma (Đukanovića), višegodišeg starešine manastira Tronoša i Lelić. Kako nezvanično saznajemo, očekuje se dolazak partrijarha srpskog Porfirija i najmanje još četiri episkopa SPC.

- Baš otac Avakum dao je blagoslov arhimandritu Jovanu da bude sahranjen na groblju ove bogomolje, koji mi eto ispunjavamo – kaže iguman Georgije. - U najmanju ruku zanimljivo je da se na ovaj dan, kada i Jovan, i pre tri godine upokojio naš arhimandrit i duhovni otac Avakum.

Lelićanin, profesor dr đakon Ljubomir Ranković, kaže da je smrt arhimandrita Jovana veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu. Reč je, kako ističe, o ličnosti od najvećeg poštovanja i uvažavanja, ne samo u SPC.

Foto: V. Mitrić

- Oca Jovana u svet duhovnosti uveo je lično Sveti vladika Nikolaj Velimirović i on je, u doslovnom smislu, svakog dana i daha, i svih ovih godina, bio i ostao na Nikolajevom putu, a posebno u opasnim vremenima, kada to nije bilo ni lako ni jednostavno – kaže Ljubomir Ranković, koji je i autor knjige “Evo čoveka” o patrijarhu Pavlu. - Reč je o izuzetnom profesoru bogoslovije, duhovniku retkog kova, monahu za priču i primer i čoveku u najlepšem značenju te reči. Nije ni čudo što ga je mnogo volela i poštovala i takva ličnost kao što je naš bivši presvetli patrijarh Pavle. Eto, kako je Bog sve udesio, da svi veliki Lelićani počivaju u rodnom selu, a među njima i njihov dragi komšija arhimandrit Avakum, koji je od sveg srca dao blagoslov za sahranu ocu Jovanu u Leliću.

NIKOLAJEV UČENIK

ARHIMANDRIT Jovan, rođen 1927. godine, bio je na službi u Eparhiji vranjskoj, preminuo je od kovida 19 u Novom sadu gde se više nedelja lečio. Bio je učenik vladike Nikolaja Velimirovića, zamonašio se 1950. godine u manastiru Rača, kasnije je prešao u Prizren, pošto je za episkopa raško-prizrenskog postavljen Pavle, kasniji patrijarh SPC. Završio je bogosloviju, potom i Pravoslavni bogoslovski fakultet.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!