DA LI ZNATE KOLIKO PUTA JE BOMBARDOVAN BEOGRAD? Malo građana ima tačan odgovor, mladi nemaju predstavu o Vaskrsu 1944.

Tanjug

06. 04. 2021. u 16:34 >> 16:37

VEĆINA građana zna da je na današnji dan pre tačno 80 godina bombardovan Beograd, ali i da je Srbija doživela još dva bombardovanja u proteklih osam decenija, savezničko na Vaskrs 1944. godine i NATO u proleće 1999. godine, pokazala je anketa Tanjuga.

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКО ПУТА ЈЕ БОМБАРДОВАН БЕОГРАД? Мало грађана има тачан одговор, млади немају представу о Васкрсу 1944.

Foto Foto-arhiva "Borbe" i "Novosti"

Međutim, za većinu mladih ispitanika bombardovanje iz 1944. je potpuna nepoznanica.

Jedan stariji sugrađanin kaže da je bombardovanje Beograda na današnji dan 1941. godine ratni zločin koji je naneo višestruku štetu nasoj zemlji, narodu i kulturi.

Foto Vikipedija

 

- Treba da im služi na čast, bombardovanjem je u jednoj sekundi nestalo 350.000 starih knjiga iz XII I XIII veka, sa željom da se izbriše identitet jednog naroda - rekao je on.

Za šestoaprilsko bombardovanje, ali i savezničko tomom Drugog svetskog rata znale i dve učenice srednje škole u Beogradu koje se nadaju da se takve stvari više nikada neće ponoviti.

- Treba da odražavamo dobre odnose sa našim susedima i treba da živimo u budućnosti a ne u prošlosti - smatra jedna od njih.

Penzioner iz Beograda skreće pažnju na činjenicu da je Beograd u Drugom svetskom ratu oba puta bombardovan na Vaskrs i da je strašno to što je Srbija doživela.

- Bombardovali su nas najpre Nemci, pa Englezi, a zatim i NATO trupe. Čak 19 najjačih sila na svetu bombarduje jednu malu, slobodnu zemlju od 6 miliona stanovnika. Kakva mizerija! - dodao je.

Penzionerka iz Beograda nije znala koliko puta je Beograd bombardovan ali se jasno seća poslednjeg bombardovanja 1999. godine.

- Smatram da je užasno to sto su nam uradili a posledice toga osećaju se i danas.

Nekoliko mladih nije znalo koliko puta je Beograd bio bombardovan, a neki su se i dvoumili.

Pojedini sugrađani pokazali su da znaju ove istorijske podatke, ali na pitanje o bombardovanju u Srbiji nisu želeli da se izjašnjavaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas