U BOLNICAMA KRCATO: Zdravstvo preopterećeno, nadležni pozivaju na vakcinaciju

B. RADIVOJEVIĆ

31. 03. 2021. u 21:55

SAMO za 24 sata u bolnice je primljeno čak 808 pacijenata sa kovidom. Da su hospitalizovani samo oni kod kojih je u tom danu potvrđena infekcija to bi značilo da je svaki šesti novozaraženi morao u bolnicu!

У БОЛНИЦАМА КРЦАТО: Здравство преоптерећено, надлежни позивају на вакцинацију

Dr Adžić Vukičević sa predstavnicima Ministarstva zdravlja / Foto Tanjug

Oboleli se, međutim, u većini slučajeva, u ovom talasu hospitalizuju trećeg ili četvrtog dana bolesti, a u kovid-centrima je ukupno 7.368 pacijenata. Zdravstveni sistem bukvalno žonglira po ivici da bi mogao da podnese dnevni prijem u bolnice, koje u proseku, prime 160 do 180 ljudi više nego što se otpusti na kućno lečenje.

Na to je u sredu upozorila i dr Tatjana Adžić Vukičević, direktor kovid-bolnice u Batajnici, gde je hospitalizovano 915 pacijenata.

- Time je naš kapacitet popunjen - rekla je dr Adžić Vukičević. - Pre četiri meseca, kada je ova bolnica otvorena, niko nije verovao da će kapaciteti biti popunjeni do maksimuma. Smatram da je ovo najteži trenutak u radu bolnice u Batajnici.

U poslednje tri nedelje u najvećem kovid-centru u zemlji otvoreno je 12 jedinica poluintenzivne nege i peta jedinica intenzivnog lečenja. Na intenzivnom lečenju je 109 pacijenata od kojih je 90 odsto intubirano.

- Ovo je prelomni trenutak za ceo zdravstveni sistem - kaže direktorka "Batajnice". - Vakcinacija je jedini spas za izlaz iz vrlo teške situacije. Zdravstveni radnici se lavovski bore da svakoga dana otpuste stare i prime nove pacijente. Najmlađi pacijent je devojka 1989. godište koja je intubirana pre tri dana i za njen život se borimo. Drugi momak, 1999. godište, na sreću uspešno se oporavio i prebačen je u jedinicu poluintenzivne nege.

Olakšanje nije ni na vidiku. Na 17.801 testiranog virus je u sredu potvrđen kod 5.107. Preminulo je još 38 obolelih. Na respiratorima je 290 osoba. Pa i pored ovakve epidemioloških parametara mnogi očekuju da Krizni štab popusti mere. Za tako nešto, kako tvrde u medicinskom delu ovog tela pred novu sednicu, apsolutno nema osnova.

MOBILNE EKIPE

U Srbiji je dosad revakcinisano 1.005,909 osoba, a dato je ukupno 2,5 miliona vakcina.

- I pored teške situacije sa nedostatkom kadra, krećemo sa našim mobilnim timovima, pravimo mobilne ekipe koje će pokriti celu teritoriju Srbije - rekao je dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. - One će krenuti po mesnim zajednicama, opštinama, gradovima, da motivišu građane sa se vakcinišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!