DA LI U SRBIJI IMA DRUGIH SOJEVA KORONE? Britanski je već registrovan, Gojković otkrio kakva je trenutna situacija

Novosti online

15. 03. 2021. u 11:26

DRUGI novi sojevi korona virusa nisu dokazani u Srbiji, kaže profesor dr Medicinskog fakulteta u Srbiji, virusolog Tanja Jovanović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

ДА ЛИ У СРБИЈИ ИМА ДРУГИХ СОЈЕВА КОРОНЕ? Британски је већ регистрован, Гојковић открио каква је тренутна ситуација

Foto: Depositphotos/Printscreen

U našoj zemlji je do sada dokazan samo britanski soj korona virusa, a pretpostavku da ima i drugih u petak je nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izneo pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković.

Na pitanje da li je britanski soj krivac za rast broja obolelih od kovida 19 u Srbiji, i da li su se u našoj zemlji pojavili i drugi sojevi korona virusa, on je rekao da verovatno cirkulišu i druge mutacije.

Foto Tanjug

- Krivac za ovo što nam se sad dešava je korona virus, sve moguće njegove mutacije, ali smo najveći krivci mi koji se ne pridržavamo mera. Verovatno cirkulišu i drugi sojevi, ali to u ovom trenutku nije toliko važno. Rade se ispitivanja, nije na meni o tome da govorim. Naši virusolozi to prate - rekao je Gojković.

Sa druge strane, profesorka Jovanović kazala je danas da drugi sojevi nisu još dokazani kod nas.

- Da li ih ima ili nema, mi ne znamo, ali mi ih još nismo dokazali - kazala je prof. dr Jovanović.

Podsećamo, prvi slučaj britanskog soja korona virusa registrovan je u Srbiji 24. januara. Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome.

Ova virus inače, pokazao se kao kontaminozniji, a poslednja istraživanja kažu i da je smrtonosniji.  Pretpostavlja se da se on otkriva u 30 odsto slučajeva novh obolelih od kovid 19 u Srbiji.

Foto: Printskrin

- Povećava se udeo britanskog soja među obolelima. Sve češće se registruje, i ono što je primećeno jeste da se brzo prenosi - kazala je nedavno prof. dr Jovanović.

Stručnjaci kažu i da on više pogađa i širi se među decom. U zemljama u regionu prisutni su i drugi sojevi.

U Hrvatskoj su pored britanskog, registrovani i njujorški i južnoafrički, a ovaj poslednji, južnoafrički registrovan je i u Sloveniji.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!