ČEKA NAS DRASTIČAN PAD TEMPERATURE ZBOG CIKLONA: Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vreme čeka sledeće nedelje

Novosti online

14. 03. 2021. u 18:20

POZNATI meteorolog Đorđe Đurić objavio je prognozu za naredne dane, i istakao je da nam nakon današnje prolećne temperature stižu pljuskovi sa grmljavinom, a potom sa severa i jače zahlađenje sa kišom i snegom.

ЧЕКА НАС ДРАСТИЧАН ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ ЗБОГ ЦИКЛОНА: Познати метеоролог открио какво нас време чека следеће недеље

Foto: Depositphotos/Printscreen/windy

- Današnji dan protiče u znaku prolećnog vremena. Trenutne temperature kreću se od 13°C na severu i zapadu Vojvodine do 20°C u zapadnim, centralnim i u jugoistočnim predelima Srbije, a u Beogradu je 18°C - piše Đurić.

Inače, u ovom času iznad severa Evrope nalazi se ciklon, a u sklopu njega premešta se i hladni front. Istovremeno, u severnom Jadranu formirao se i sekundarni ciklon. Kako se Srbija danas nalazi ispred ovih sistema i u toplom sektoru ciklona, iznad našeg područja preovladava južno strujanje i dolazi do priliva tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana, pojasnio je meteorolog.

- U toku poslepodneva hladni front stići će do Vojvodine i doneti jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a pri prodoru hladnog fronta prolazno i sa olujnim udarima. Krajem dana, tokom večeri i noći hladni front premeštaće se i preko ostalih predela Srbije i na svom putu donositi jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje jugozapadnog vetra na jak severozapadni, a pri prodoru hladnog fronta prolazno sa olujnim udarima. Nakon dašanjih 20°C, tokom večeri i noći očekuje se osetniji pad temperature, jer će sa severa i severozapada preko Panonske nizije doći do prodora osetno hladnije vazdušne mase. Ovaj prodor uslediće zbog toga što će hladni front preći preko našeg područja ka istoku, a sa njim i centar ciklona preko Panonske nizije ka oblasti Karpata, pa će se naše područje naći u zadnjem , tj. hladnom sektoru ciklona. U toku večeri i noći u celoj Srbiji obilnija kiša, pre ili prilikom prodora hladnog fronta i pljuskovi sa grmljavinom, dok se na planinama očekuje sneg - naglasio je Đurić.

U Srbiji u ponedeljak oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača. Posle podne uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima na jugu Srbije. Sredinom dana u severnim, a do kraja dana i večeri ponegde i u ostalim predelima Srbije očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Minimalna temperatura od 1 do 5°C, u Beogradu do 4°C, maksimalna dnevna od 5 do 10°C, u Beogradu do 7°C.

U Srbiji se od nedelje posle podne i uveče pa do ponedeljka posle podne očekuje da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 40 mm, a najveća količina očekuje se tokom večeri i noći i to u zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije i na području Beograda, Srema, Mačve i Šumadije. Na području Beograda očekuje se da padne od 20 do 30 mm kiše. Na planinama se očekuje da padne od 10 do 20 cm snega, lokalno i više.

U Srbiji od utorka do kraja sedmice promenljivo oblačno i hladno za ovo doba godine, povremeno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a u toku noći i jutra uslobva za susnežicu i vlažan sneg biće ponegde i u nižim predelima. Maksimalna temperatura od 4 do 10°C. Narednih dana duvaće i jak severozapadni vetar, na istoku Srbije povremeno i sa olujnim udarima.

- Dakle, od utorka Srbija i naše područje nalaziće se u zadnjem delu snažnog ciklona, čiji će se centar nalaziti iznad Moladvije i Ukrajine, pa će nad našim područjem strujati veoma hladna vazdušna masa sa severa, a biće i vlažna, pa se očekuju kiša, susnežica i sneg, a duvaće i jak, na istoku Srbije i olujni severozapadni vetar. Vetrovito vreme i snažno severno strujanje biće posledica i veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, jer će nam se sa istoka nalaziti centar već napomenutog ciklona sa vrednošću pritiska u centru oko 990 mb, a sa zapada će prostiriti veoma snažan anticiklon, čiji će se centar nalaziti iznad Atlantika i Britanskih ostrva, a vrednost pritiska u centru biće čak 1038 mb - piše Đurić, pa dodaje:

- Inače, kako su prosečne srednje maksimalne temperature za sredinu marta od 9 do 13°C, vidimo da su danas temperature za 5 do 7 stepeni više od proseka za ovo doba godine, a da će tokom sledeće sedmice one biti za oko 5 stepeni niže od proseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)