NEOPHODNE SU NAM OŠTRIJE MERE: Doktor Đerlek pred sednicu Kriznog štaba ističe da je pritisak na zdravstvo ogroman

Tanjug

05. 03. 2021. u 09:14

НЕОПХОДНЕ СУ НАМ ОШТРИЈЕ МЕРЕ: Доктор Ђерлек пред седницу Кризног штаба истиче да је притисак на здравство огроман

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

VELIKI je pritisak na zdravstveni sistem zbog novog porasta broja obolelih od korona virusa i neophodne su oštrije mere pre svega kada je reč o okupljanju većeg broja ljudi, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

- Svakodnevno se analizira svaka situacija i ja verujem u iskustvo i kredibilitet ljudi u Kriznom štabu i siguran sam da će doneti najbolju odluku - rekao je Đerlek za RTS.

Prema njegovim rečima, u Beogradu je alarmantna situcija, ali i u drugim gradovima.

- U Beogradu smo juče imali 3.600 pregleda u kovid ambulantama, prekjuče 4.000 a povećan je i broj prijema u odnosu na otpust iz bolnica. Očekujem da će ministar Lončar odlučiti o proširenju kapaciteta a to znači vraćanje nekih bolnica u kovid sistem - rekao je Đerlek.

Dodao je da je situacija pogoršana i u Vojvodini, Šapcu, Kragujevca i skoro svim delovima Srbije, ali je ocenio da će se uspeti u zaustavljanju daljeg širenje virusa.

- Ono što može da nas raduje jeste imunizacija koja protiče u najboljem redu. Dolazi nam još pola miliona vakcina kineskog proizvođača ''Sinofarm'', a u ponedeljak stiže i redovna isporuka ''Fajzera''. Zato je važno da širenje virusa ne zaustavi imunizaciju - istakao je Đerlek.

Prema njegovoj oceni, ako se zaustavi širenje virusa i nastavi vakcinacija, može se očekivati da do juna preko dva miliona građana primi obe doze vakcine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)