"KADA JE IZVUČENO MOJE IME, DOŽIVEO SAM ŠOK": Patrijarh Porfirije otkrio detalje sa izbora u kripti Hrama Svetog Save

Novosti online

02. 03. 2021. u 21:38

КАДА ЈЕ ИЗВУЧЕНО МОЈЕ ИМЕ, ДОЖИВЕО САМ ШОК: Патријарх Порфирије открио детаље са избора у крипти Храма Светог Саве

Foto: Printscreen

PATRIJARH Porfirije večeras je gostovao u emisiji "Uputnik" na RTS, gde je govorio o svojim obavezama i tome kako prolaze prvi dani pastirske službe nad pravoslavnim vernicima.

Poglavar SPC je otkrio i šta se dešavalo u kripti Hrama Svetog Save tokom izbora patrijarha, i kako se osećao kada je izvučeno njegovo ime iz Jevanđelja.

- Kada sam bio u kripti Hrama Svetog Save, i kada je izvučeno moje ime, najpre mi se učinilo da sam čuo drugo ime. I moram da budem iskren da sam se obradovao. Međutim, nije prošlo nekoliko sekundi, a za mene je to bilo kao večnost, i doživeo sam šok, ali u pravom smislu te reči. Istinsko osećanje dubinskog straha. A druga dvojica kandidata su imali veliki broj glasova, što znači i podršku sabora. Sva trojica smo bili potpuno izgubljeni pre nego što je započela molitva i izvlačenje imena onoga koji treba biti prvi među jednakima - rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MP

03.03.2021. 07:31

Onaj ko se upoznao i popričao sa vladikom, sada patrijarhom Porfirijem, odmah je osetio toplinu, blagost, čistotu i mudrost njegovih reči. Dr Porfirije je paradigma uzornog pravoslavnog hrišćanina koji će, uz Božiju pomoć, dugo voditi SPC Hristovim stazama.