ČETIRI TRUDNICE ZARAŽENE KOVIDOM: U niškom porodilištu rodile bebe koje nemaju koronu

Novosti online

02. 03. 2021. u 20:10

ЧЕТИРИ ТРУДНИЦЕ ЗАРАЖЕНЕ КОВИДОМ: У нишком породилишту родиле бебе које немају корону

Foto D. Milovanović

ČETIRI trudnice zaražene virusom korona koje su porođene na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu rodile su zdrave bebe od kojih nijedna nema virus kovid 19.

Kako je potvrdio direktor GAK dr Dejan Mitić u dobrom opštem stanju su i majke i bebe pa su sve četiri porodilje sa prinovama prekjuče otpuštene kućama.

U “narandžastoj” zoni je trenutno samo jedna trudnica, koja je bila negativna prilikom antigen testa na prijemu, ali je pod nadzorom lekara jer je bila u kontaktu sa suprugom koji je pozitivan. Ona je u poluizolaciji jer može da bude pozitivna, a da se to ne vidi odmah u startu.

- Sve četiri porodilje bile su bez simptoma, ali su bile u izolaciji jer su bile pozitivne na kovid 19. Deca nisu pozitivna, nema te horizontalne transimisije. Urađene su kontrole, bebe su zdrave i nisu pozitivne. Konsultuje se uvek epidemiolog pri izlasku o načinu ponašanja nakon otpusta, ako imamo sumnju, konsultujemo infektologa - kaže dr Mitić.

Dojenje da, ali pod maskom

Majkama su, kaže, date preporuke kada odu kući - majka mora pod maskom da doji, da dezinfikuje ruke često, da ne bi možda slučajno prenela virus na dete.

- Nije dokazano da se prenosi preko mleka tako da se uvek preporučuje dojenje naročito u prvim danima jer kolostrum ima zaštitnu ulogu. To prvo mleko štiti bebu od million stvari, ima i antitela, i zator se preporučuje dojenje - kaže dr Mitić.

On kaže da se vrši više provera kako bi se sprečilo da se neka bolesna pacijentkinja nađe na istom odeljenju sa zdravima.

- Svaka trudnica ili pacijentkinja koja dođe radi hospitalizacije na GAK radi se prvo antigen ulazni test. To uvek radimo. Ako je negativna, ide u stacionar kao i obično, ako je pozitivna odvaja se u kovid zonu i radi se radi se PCR test. I onda ako je za porođaj, onda se porađa tu jer u kovoid delu imamo porođajni sto, ako zahteva operaciju – carski rez ide u kovid salu gde se samo porađaju kovid pacijentkinje i nakon toga se vraća u kovid deo gde ostaje do otpusta. Može da se desi da pacijentkinja bude negativna na antigenskom testu, a onda da se razviju simptomi i da se pokaže se da je pozitivna. Onda se ona prebacije u kovid deo ginekologije i odmah se vrši dezinfekcija celog prostora gde je boravila - objašnjava Mitić.

On kaže da su maksimalno rigorozni oko primene mera jer ne žele da dozvole da dođe do prenosa sa pacijenta na pacijenta ili da virus uđe u deo koji nije kovid.

- Imamo sestru na trijaži, koji god pacijent da dođe popunjava se upitnik o kontaktima sa zaraženima i mestima na kojima su boravili pre dolaska i meri temperature, a potom, ako dolazi na bolnički prijem, prvo se radi antigenski test. Sitacija je promenljiva, nekada u kovid delu bude dve, tri žene, nekada četiri, nekada jedna. Dođu, porode se i odu. Ali nikada nije došlo da ne možemo da ispunimo kapacitete. Nijednom nismo bili prebukirani, da moramo da otvaramo nove sobe, proširimo kapacitete. Kovid deo je relativno i veliki i dovoljan je za potrebe klinike i grada uopšte - kaže dr Mitić.

Servirka na bolničkom lečenju, 90 odsto lekara vakcinisano

Dr Mitić kaže da je od osoblja GAK obolela samo jedna servirka koja se nalazi na bolničkom lečenju jer joj je potrebna kiseonička potpora.

- Od osoblja i lekara niko nije oboleo, mada moram reći da je 90 odsto lekara vakcinisano, kao i dve trećine osoblja. GAK radi u jednim vanrednim okolnostima što se tiče opreza i epidemioloških mera, kao i prijema pacijenata za hladne intervencije. Rade se samo hitne intervencije, radi se malignomi i od skora KC je dozovolio hirurškim granama da jedan dan u nedelji ima sale za te žene koje zahtevaju operativno lečenje ali nisu hitne. Naravno, postavljamo se u skladu razvoijem epidemiološke situacije u celoj Srbiji. Apdejtuje se ta siutacija i ako raste broj zaraženih, naravno da nećemo da operišemo neka hladna stanja koja nisu neophodna u ovom trenutku - objašnjava dr Mitić.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)