TRAŽE DIPLOMU, PA TUŽE: Osim na veterinarima, advokati pokušavaju da zarade i na mesnim zajednicama

V. ILIĆ

27. 02. 2021. u 13:00

POSLE nekoliko desetina veterinara širom Srbije, uglavnom iz seoskih područja, koji su završili na sudu zbog toga što istom fizičkom licu, koje se pozvalo na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, nisu odgovorili na pitanje o plaćanju struje, slična nevolja zapretila je i brojnim predsednicima seoskih mesnih zajednica.

ТРАЖЕ ДИПЛОМУ, ПА ТУЖЕ: Осим на ветеринарима, адвокати покушавају да зараде и на месним заједницама

Foto Z. Jovanović

Na udaru se našao prvi čovek MZ Polom - Pero Petrović, na čiju adresu je stigao dopis od žene iz Ćićevca, koja je zatražila odgovore na pitanja o stepenu njegovog obrazovanja i mestu gde je završio školovanje, a sve na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

- Kad sam primio poštu i otvorio je, odmah mi je bilo sumnjivo zašto neku ženu iz Ćićevca zanima moje školovanje, jer ona sigurno ne zna ni gde se moje selo nalazi. Hteo sam da bacim taj papir, ali onda sam se setio slučaja sa veterinarima i rešio sve da proverim.

Rečeno mi je da se te prevare poslednjih meseci učestalo ponavljaju, naročito su na meti sela i njihovi meštani. Zato sam odgovorio i vratio poštu nazad - rekao je Petrović.

SUDIJAMA VEZANE RUKE

SA problemima je upoznat i predsednik Opštine Gornji Milanoviac Dejan Kovačević, koji nam je rekao da pitanja ne postavljuju osobe iz ovog mesta:

- Ovakvi dopisi šalju se cirkularno i pitanja se upućuju bez nekog reda bilo kojoj instituciji, da bi se prekršio rok određen zakonom i da se kroz sudski postupak nadoknade troškovi. Smatram da je ovo jedan od načina na koji advokati zarađuju, dok su sudovima vezane ruke. Oni se ne bave time kakva su pitanja postavljena i da li su zaista od javnog značaja, već samo proveravaju da li je zakon prekršen ili nije, a svakim izostankom odgovora ili nedostavljanjem na vreme zakon je svakako prekršen.

Pero Petrović, Foto Privatna arhiva

Međutim, on nije jedini koji je dobio pošiljku sa identičnom sadržinom. Isto pismo stiglo je i na adrese njegovih kolega iz obližnjih sela.

- Predsedniku MZ Ručići stiglo je isto pitanje. Ni on nije hteo da odgovori, pošto je smatrao da je neka greška. Zato apelujem na sve ljude kojima stigne dopis u kojima se traže informacije od javnog značaja da odgovore, jer ako to ne učine u zakonskom roku od 15 dana, moraće da plate velike novčane kazne. Mesne zajednice ne spadaju direktno u organe javne vlasti, ali u širem smislu to predstavljaju, jer vrše javna ovlašćenja, pa su po osnovu toga u obavezi da odgovore - kazao je Petrović.

Slična pitanja stigla su i na adresu JKP u opštini Gornji Milanovac, iako su informacije o radu ovog preduzeća objavljene na portalu opštine. Ipak, bilo ko ima pravo da isto pitanje postavi i dobije pisani odgovor. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni