MAME JOŠ ČEKAJU NAKNADU: Uprkos rešenju suda, radnice propalog "Hendija" i dalje uskraćene za primanja

V. C. S.

26. 02. 2021. u 11:05

МАМЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ НАКНАДУ: Упркос решењу суда, раднице пропалог Хендија и даље ускраћене за примања

Foto D. Milovanović

POSLE više od dve godine od kada su nekadašnje trudnice, zaposlene u "Hendiju" ostale bez primanja, Privredni sud u Beogradu priznao im je potraživanja, ali one nemaju od koga da ih naplate!

Dodatni problem je to što dugovanje firme za koju su nekada radile, kako im je rečeno, zastareva u aprilu.

- Meni je firma ostala dužna 210.000 dinara za trudničko bolovanje, od 1. maja 2018. do kraja te godine, ali više nema ko da mi isplati novac - kaže Marija Stojković iz Jagodine, majka dve bliznakinje, koja čeka još jednu devojčicu.

Ona je pare dobila od države za porodiljsko, ali dug za osam meseci trudničkog bolovanja do danas joj nije izmiren.

- Pisala sam Ministarstvu za rad, koje me je uputilo na Ministarstvo zdravlja i RFZO.

Međutim, od njih sam dobila odgovor da zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu da nas isplate.

Pisala sam i Fondu solidarnosti, ali oni uplaćuju samo zarade i bolovanje do 30 dana, a trudničko bolovanje je duže. Obratile smo se i kabinetu premijerke Ane Brnabić. Bojimo se da niko ne može da nam pruži zaštitu, jer nijedan zakon ne ide u korist trudnica u našem slučaju - navodi Marija.

NOVI ZAKON

NOVIM zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji bi trebalo da bude usvojen do sredine ove godine, planirano je da trudnice imaju pravo na naknadu bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi ili nisu. Za nekadašnje trudnice iz "Hendija", međutim, ovaj propis neće važiti, jer ne može da se primenjuje retroaktivno.

Foto privatna arhiva

Lanac prodavnica mobilnih telefona i tehnike "Hendi" prestao je da radi 31. maja 2018, kada je oko 900 ljudi ostalo bez posla. Među njima i 68 trudnica i 30 porodilja.

Uz angažovanje premijerke Brnabić, porodilje su, uz veliku muku, uspele da dođu do svojih naknada, ali su ondašnje trudnice ostale uskraćene.

Tadašnji ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević im je u to vreme obećao da će država učiniti sve da pomogne, a da je vlasnik firme, inače bugarski državljanin, kooperativan i voljan da reši problem.

To se, međutim, do danas nije desilo.

- Ostalo nam je samo da tražimo presedan, kao što su rešili problem sa kreditima u švajcarcima - kaže Marija Stojković i ističe da bivše "Hendijeve" trudnice imaju problem i da im se upiše radni staž.

- Nekim koleginicama nije upisan staž za 2017. godinu, a pojedinim i za prethodne, zavisno od grada do grada.

Problem je i to što ne posedujemo ništa od dokumentacije (ugovor o radu, isplatne listiće itd.).

Sve je to ostalo zaključano u firmi, a koleginice koje su radile u knjigovodstvu nisu htele da daju šifru, pa stečajni upravnik nema pristup računaru sa našim podacima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)