ZA TRI MINUTA PO NEPRIJATELJU: Digitalizovani „oganj“ postao deo Vojske Srbije (VIDEO)

Novosti online

20. 02. 2021. u 22:14

ЗА ТРИ МИНУТА ПО НЕПРИЈАТЕЉУ: Дигитализовани „огањ“ постао део Војске Србије (ВИДЕО)

Paljba "ognja" i "morave" na vežbi "Sadejstvo 2020."/ Foto Ministarstvo odbrane

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović istakao je da je Trinaesti divizion Prve brigade Kopnene vojske sada jedna od najbolje opremljenih jedinica.

Trinaesti divizion Prve brigade Kopnene vojske, kojem je predata na upotrebu baterija od sedam digitalizovanih lansera raketa M77 Oganj, sada jedna od najbolje opremljenih jedinica ne samo naše artiljerije, već i šire, rekao je Stefanović.

Stefanović je podsetio da je ova baterija digitalizovanog „ognja“, inače proizvod domaće industrije, ušla u upotrebu u Vojsci Srbije posle dugotrajnih i iscrpnih ispitivanja, između ostalog i na opitnim gađanjima u Nikincima i na Pasuljanskim livadama, nakon čega je dejstvovala i na vežbi na Pešteru, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Foto: Jutjub/Printskrin

„Pripadnici Trinaestog diviziona imali su prilike u prethodnom periodu da testiraju njene tehničke karakteristike i steknu dragoceno iskustvo u upotrebi ove nove tehnološke generacije artiljerije, kojom su sada opremljeni“, rekao je ministar odbrane.

Dodao je da se proces kontinuiranog opremanja i modernizacije Vojske nastavlja i u narednom periodu.

U odnosu na osnovnu varijantu ovog oruđa koje se do sada nalazilo u naoružanju Vojske Srbije, vreme pripreme digitalizovanog „ognja“ za dejstvo smanjeno je sa 15 na oko tri minuta, dok je maksimalni domet ovog oruđa sa novorazvijenim raketama 40 km umesto dosadašnjih 22,5 km.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mile lala

20.02.2021. 23:06

Sad je već vreme da Srbija kupi i sistem za EiPD koji zaustavlja BPL. Takođe bi bilo dobro da što pre počnemo sa sopstvenom proizvodnjom naoružanih BPL. Smrt fašizmu.