NEMA KRAJA NAŠOJ SREĆI ŠTO JE PRLE SAD PATRIJARH: Ispovest strica i strine novog patrijarha Porfirija

Ninko ĐURIĆ

21. 02. 2021. u 13:00

OVDE je često i rado, pogotovo na letnje školske raspuste, dolazio naš Prvoslav, ili naš Prle, kako smo ga svi od milja zvali.

НЕМА КРАЈА НАШОЈ СРЕЋИ ШТО ЈЕ ПРЛЕ САД ПАТРИЈАРХ: Исповест стрица и стрине новог патријарха Порфирија

Foto Ninko Đurić

Dole u Barama, voleo je da sa decom igra fudbal, a u rečici Ilovi da se kupa. Ali, iznad svega voleo je da čita i stiče nova znanja. Znalo se, recimo, desiti da se zaputimo iz Crnče peške u Derventu, a da on usput pročita knjigu od korica do korica. Verovao je u Boga i bio mu je posvećen. Znali smo da će dosegnuti iznad prosečne visine, ali ni sanjali nismo da će, na radost i diku svih nas, jednog dana biti izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Foto N. Đurić

Ovako, za "Novosti", sijajući od sreće, baš kao i ceo derventski kraj i Srpska, kazuju Slobodan (70) i Zagorka (64) Perić, stric i strina upravo ustoličenog poglavara SPC Porfirija. Posetili smo ih u njihovom toplom domu u derventskom selu Crnča, na granici sa Osinjom, mestima patrijarhovog odrastanja. Naši sagovornici podsećaju da je novi patrijarh Porfirije, svetovno ime Prvoslav Perić, rođen u Bečeju 1961. godine, kao prvo od troje dece sada upokojenog oca Radivoja i majke Radojke, koji su se posle Drugog svetskog rata iz rodne Crnče i Dervente doselili u Srbiju.

- Moj brat Radivoje, patrijarhov otac, otišao je u Vojvodinu još kao momak. Naravno, on,

KRŠTEN U CRKVI U OSINjI

IZBOR novog patrijarha SPC sa posebnom radošću je odjeknuo među derventskim pravoslavnim sveštenstvom koje još očekuje blagoslov da se tim povodom oglasi. Ipak, "Novosti" saznaju da je novi poglavar SPC kršten u crkvi Svetog Pantelejmona u derventskom selu u Osinji.

- Bilo je to početkom šezdesetih godina, što govori o duhovnoj i svakoj drugoj neraskidivoj vezi našeg novog partrijarha sa ovim krajem - kazuje naš izvor, potkrepljujući tu činjenicu podacima iz matične knjige krštenih.

Prvoslav i ostali članovi njihove porodice, uvek rado i često su se vraćali svojim korenima. Pogotovo u detinjstvu, gotovo da nije bilo raspusta a da nismo raširenih ruku dočekali našeg Prla, sada patrijarha - priseća se Slobodan.

Foto N. Đurić

Saznanje da mu je bratanac izabran za pravoslavnog poglavara, kaže, primio je sa neizmernom radošću i ponosom, ali i neizbežnom suzom radosnicom. A, otkako su odjeknula crkvena zvona da oglase izbor novog patrijarha, ne samo oni, već i ostali ovdašnji srodnici primaju čestitke sa svih strana.

Mladost Prvoslav Perić Prle sa 16 godina, Foto D. Delić, Fejsbuk

- Čestitke ne zaobilaze ni našu najmlađu unuku Kristinu koja je na fakultetu u Banjaluci, sina Milomira, patrijarhovog prvog rođaka u Doboju. Kćerka Ljubica, Porfirijeva prva rođaka, javlja nam iz Nemačke da joj je posebno draga čestitka pristigla iz tamošnje pravoslavne crkve u Hamburgu - priča strina Zagorka.

UPOKOJENjE DEDA SIMEONA

PATRIJARHOV otac Radivoje bio je jedno od desetoro dece (osam sinova) Simeona i Jovane Perić. Strina Zagorka se seća upokojenja patrijarhovog dede u 86. godini, posebno po jednom detalju:

- Moj svekar, a našeg patrijarha deda Simeon, umro je sedeći.

Sa ovog sveta je otišao samo neki trenutak nakon što se prekrstio i zatim zauvek sklopio oči.

Naši gostoljubljivi domaćini dodaju da novoustoličeni patrijarh u derventskom kraju ima još dva strica, Bogoljuba i Čedu, na radu u Austriji. Prvi rođaci su mu još i Boro, Nenad i Milorad. I oni, uz čestitke, dele tu radost i počast.

Crkva Sv. Pantelejmona u Osinji, Foto N. Đurić

Sa narastajućim obavezama, Prvoslav Perić, kako saznajemo, bio je ređe u prilici da posećuje mesto svojih korena i odrastanja. Ipak je za to koristio svaku zgodu, kao i avgusta 2019. kada je, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, osveštao pet novih zvona na Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, koja sa uzvišenja u Derventi pozivaju na molitvu, ne samo verujući narod Posavine.

- Naravno da verujemo da će nam uskoro doći i kao novi patrijarh. Znamo mi da ga, uz sve ostalo, krase i skromnost i neraskidiva spona sa njegovom Derventom, Crnčom i Osinjom.

Da nam je živ i zdrav, a i mi sa njim - poručuju uz odgovor na pitanje reportera "Novosti, Slobodan i Zagorka Perić, stric i strina, novog poglavara SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri