UŽIVAJTE JOŠ DANAS, SUTRA SLEDI PREOKRET: Poznati meteorolog najavio ledeni talas - sneg, olujni vetar, temperature ispod nule

Novosti online

10. 02. 2021. u 12:03

OD sutra nas očekuje vreme u skladu sa kalendarom, a zahlađenje i ''minus'' biće daleki od scenarija iz februara 2012. godine, tako da će predstojeće zahlađenje ličiti na prethodno tokom januara, tj. biće hladno, ali ne i ekstremno hladno, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

УЖИВАЈТЕ ЈОШ ДАНАС, СУТРА СЛЕДИ ПРЕОКРЕТ: Познати метеоролог најавио ледени талас - снег, олујни ветар, температуре испод нуле

Foto: D. Balšić

- Pred nama je jedno potpuno uobičajeno zahlađenje za ovo doba godine. Problem je samo nagli pad temperature, jer smo ovih dana imali vrednosti oko i preko 15°C, u Podrinju i do 22°C, a u petak i za vikend temperature će biti u ''minisu'', pa se ta nagla promena može nepovoljno odraziti na sve nas, a naročito na ljude sa hroničnim bolestima, zbog čega se preporučuje oprez - ističe on.

U Srbiji još danas veoma toplo za ovo doba godine. Sa juga nam i dalje struji veoma topla vazdušna masa sa Mediterana i sa severa Afrike, pa će temperature biti i do 18°C, ali uz dosta oblačnosti. Na severu Srbije i u Beogradu očekuje se kiša. Maksimalna temperatura u Beogradu do 15°C, a na severu Vojvodine biće znatno hladnije zbog priliva hladnije vazdušne mase sa severa, pa će maksimalna tempertaura biti oko 5°C.

Zajedno sa toplim vazduhom sa juga, u sklopu južnog struijanja i dalje pristižu čestice peska iz Sahare, tako da se i danas u predelima sa kišom očekuje kiša sa česticama pustinsjkog peska iz Sahare.

- U noći između srede i četvrka centar ciklona preći će sa severa Jadrana preko Panonske nizije i premeštaće se dalje na istok preko Karpata ka istoku Evrope. Upravo će ovaj ciklon nakon što je našem području doneo veoma toplu vazdušnu masu sa juga, u svom zadnjem delu od sutra omogućiti prodor veoma hladne vazdušne mase, koja već danima uslovljava ekstremno niske tempereture od severa Franuske i juga Engleske preko zemalja Beneluksa i centralne Evrope do Skandinavije, istoka i severoistoka Evrope - objašnjava Đurić.

U Srbiji u četvrtak jako zahlađenje. Biće oblačno sa kišom, na severu i na planinama sa snegom. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Kiša će tokom dana i do večeri i u ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg.

Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Maksimalna temperatura očekuje se u toku jutra i prepodneva i biće od -1°C na severozapadu Srbije do 12°C na jugoistoku Srbije, tokom dana i u ostalim predelima u osetnijem padu.

U toku večeri na severozapadu prestanak padavina i delimično razvedravanje.

- U Beogradu u četvrtak jako zahlađenje sa kišom, koja će tokom dana uz dalji pad temperature vrlo brzo preći u susnežicu i vlažan sneg. Duvaće jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Maksimalna temperatura očekuje se u toku jutra i biće 7°C. Tokom dana temperatura u padu na oko 0°C. U toku večeri i noći prestanak padavina i delimično razvedravanje - kaže meteorolog.

U petak, vikend i početkom sledeće sedmice ledeni dani, uz temperature ispod 0°C, samo će na severu i istoku u nedelju i ponedeljak temperature biti nešto iznad 0°C.

U petak u većini predela suvo, samo još ponegde sa slabim snegom. U subotu suvo sa sunčanim intervalima, a sneg se očekuje samo na jugu Srbije. U nedelju i u ponedeljak na severu i istoku Srbije suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima oblačno, povremeno sa snegom, naročito u južnim i centralnim predelima Srbije. Duvaće pojačan severni vetar.

U Beogradu narednih dana ledeni dani, uz temperature do 0°C, samo će u nedelju biti do 1°C. Očekuje se uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, uz pojačan severni vetar.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju