PRINC FILIP U RADOVANJSKOM LUGU: Posetio opljačkani Muzej vožda Karađorđa (FOTO)

Dragana Matović

05. 02. 2021. u 13:04

PRINC Filip Karađorđević posetio je Radovanjski lug kod Velike Plane kako bi obišao Muzej vožda Karađorđa koji je opljačkan između 27. i 30. januara.

ПРИНЦ ФИЛИП У РАДОВАЊСКОМ ЛУГУ: Посетио опљачкани Музеј вожда Карађорђа (ФОТО)

Foto: D. B. M.

Princa Filipa i Princezu Danicu u Radovanjskom lugu dočekali su jerej Nikola Stojanac, paroh radovanjski i rakovački i Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana. Prinčevski par najpre je obišao crkvu Zahvalnicu koju je nedaleko od Karađorđevog prvobitnog grobnog mesta podigao kralj Aleksandar I.

Crkvi su neophodni radovi na sanaciji oštećenja koja su izazvana zbog problema sa statikom, a princ Filip interesovao se o mogućnosti da se crkva freskopiše jer bi rado podržao izradu njeng živopisa. Usledio je pomen voždu Karađorđu nad njegovim prvobitnim grobnim mestom, ispod starog hrasta gde su princ Filip i princeza Danica položili cveće i zapalili sveće.

U pratnji domaćina, prinčevski par obišao je i Muzej vožda Karađorđa koji je opljačkan prošle nedelje kada su nepoznati počinioci ukrali dve stare krune za venčavanje, dve kubure, pušku kremenjaču i knjigu Jevanđelja. -Moja supruga Danica i ja uložićemo velike napore da pomognemo sveštenstvu i lokalnoj samoupavi da Radovanjski lug zasija u punom sjaju kako i dolikuje- poručio je princ Filip.

Nakon posete Radovanjskog luga, prinčevski par posetio je Manastir Koporin, vinariju "Ambelos" manastira Koporin i manastr Pokajnicu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!