NA SAJMU VAKCINISANO OKO 50.000 GRAĐANA: Stižu i Fajzerove vakcine

Tanjug

02. 02. 2021. u 11:23

NA Beogradskom sajmu, gde se imunizacija protiv korona virusa vrši kineskom i ruskom vakcinom, do sada je vakcinisano skoro 50.000 građana, a očekuje se da će sutra ili prekosutra na taj punkt stići i prve količine Fajzerove vakcine.

НА САЈМУ ВАКЦИНИСАНО ОКО 50.000 ГРАЂАНА: Стижу и  Фајзерове вакцине

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

- Ušli smo u treću nedelju masovne imunizacije na Beogradskom sajmu, u halama 3 i 11. Ovde je do sada prošlo gotovo 50.000 Beograđana, što je zaista veliki broj i zahvaljujem svima koji ovde rade jer se proces imunizacije odvija bez većih zadržavanja i gužvi - rekao je za Tanjug predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Podsetio je da je na Beogradskom sajmu vakcinacija počela kineskom vakcinom, a da se od juče tu može da primi i ruska vakcina Sputnjik V jer je, dodaje, Grad Beograd obezbedio sve neophodne tehničke uslove za bezbedno čuvanje i te vakcine. "Očekujemo da sutra ili prekosutra na Beogradski sajam stignu i prve količine Fajzerove vakcine, koja se do sada davala samo u zdravstvenim ustanovama", rekao je Nikodijević. Istakao je da je odziv sugrađana za imunizaciju veliki, da poštuju propisanu proceduru i da se ceo proces odvija bez većih zadržavanja.

Pozvao je sve građane koji su zainteresovani da se pijave preko portala eUprava i dodao da će svako ko se prijavi dobiti svoj termin za vakcinaciju. Nikodijević je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu, a među prvima u svetu koja je dobila veće količine vakcina tri različita proizvođača. "Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i angažovanju vlade, imamo zaista dovoljno vakcina. Svako ko je primio vakcinu, biće i revakcinisan bez ikakve bojazni, pošto građani dolaze najviše sa tom dilemom", rekao je Nikodijević.

On je pojasnio da se za građane koji su vakcinisani odmah odvajaju količine vakcina iz iste serije za revakcinaciju, te da tu neće biti problema.

Nikodijević je rekao da se proces vakcinacije odvija u kontinuitetu i dodao da će tako biti i u narednim danima, ali da je veliki izazov to što će sledeće nedelje početi istovremeno da se sprovode vakcinaćija i revakcinacija, obzirom na to da ističe tri nedelje od početka masovne imunizacije.

Zato se, kaže, otvaraju dodatni kapaciteti kako bi se proces imunizacije i dalje odvijao bez većih gužvi.

- U tom cilju, opremamo halu Belekspocentar na Novom Beogradu koja će služiti pre svega za vakcinaciju građana te i opština Zemun i Surčin", rekao je Nikodijević i dodao da se očekuje da punkt u toj hali počne sa radom do kraja ove nedelje. Uz to, dodao je da će se imunizacija vršiti i u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju na Banovom brdu, kao i da će punkt za vakcinaciju biti otvoren i na levoj obali Dunava, odnosno u novoj zdravstvenoj stanici u Borči.

Opremanje punkta u Borči počinjemo u narednih nekoliko dana, tako da očekujem da od sledeće nedelje i on može da se koristi. Sve to činimo kako bismo, kada se susretnu vakcinacija i revakcinacija mogli dovoljno efikasno da sprovodimo oba procesa, da se građani ne zadržavaju i da imaju uslove i komfor kao što je na Beogradskom sajmu -  zaključio je Nikodijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere