TRAŽE STATUS POSEBNO OSETLJIVIH SVEDOKA: Autonomni ženski centar uputio poziv tužilaštvu

V.C.S.

27. 01. 2021. u 17:59

AUTONOMNI ženski centar apeluje na Više javno tužilaštvo u Beogradu da svim svedokinjama i oštećenima koje su preživele seksualno nasilje od osumnjičenog Miroslava Aleksića, po službenoj dužnosti, dodeli status posebno osetljivih svedoka, shodno Zakoniku o krivičnom postupku.

ТРАЖЕ СТАТУС ПОСЕБНО ОСЕТЉИВИХ СВЕДОКА: Аутономни женски центар упутио позив тужилаштву

Foto: Milena Anđela

Takođe apeluju i da se oštećenima koje nemaju mogućnosti da angažuju advokata u ovom postupku, postavi punomoćnik po službenoj dužnosti.

- Podsećamo da se status posebno osetljivog svedoka može dodeliti svedokinji koja je, s obzirom na uzrast, životno iskustvo, način života, pol, zdravstveno stanje, prirodu, način ili posledice izvršenog krivičnog dela, odnosno drugih okolnosti slučaja, posebno osetljiva. Dodeljivanje ovog statusa državu, odnosno organ koji vodi postupak, ne košta ništa, a žrtvama znači mnogo, jer im omogućuje da budu ispitane uz pomoć psihologa, socijalnog radnika ili drugog stručnog lica, i upotrebom tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka, u posebnoj prostoriji - kažu u AŽC.

Autonomni ženski centar podseća da sve oštećene, bez obzira na to da li su poznate ličnosti ili nisu, imaju pravo na ostvarivanje minumuma zaštite od sekundarne viktimizacije i retraumatizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri