POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Razmišlja se o merama, ali i novom soju virusa korona

Novosti onlajn

22. 01. 2021. u 13:47

ПОЧЕЛА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Размишља се о мерама, али и новом соју вируса корона

Foto: Tanjug

NAKON svega četiri dana od prethodne, za danas u 13 sati zakazana je nova sednica Kriznog štaba.

Ona je počela u Palati Srbija, a glavna tema sastanka biće vakcinacija, ali se očekuje i nastavak "borbe" medicinskog i nemedicinskog dela štaba.

I dok su lekari izričiti da sve epidemiološke mere moraju ostati na snazi, ekonomski deo ovog tela nada se da bi već nakon današnjeg zasedanja moglo doći do popuštanja.

Iako su brojke u padu, a sve veći broj građana se vakciniše iz dana u dan, stručnjaci naglašavaju da se naša zemlja i dalje nalazi u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, bolnice su i dalje pune, preti nam i novi soj virusa koji se brže širi, i svako opuštanje građana u toj situaciji moglo bi ponovo da nas dovede u nepovoljan položaj.

- Novi soj korona virusa može da pogorša stvari utoliko što je zarazniji, nemamo podataka da je opasniji, ali je tačno da se brže širi - rekao je sinoć dr Srđa Janković.

Na sednici koja je održana u utorak preovladali su argumenti lekara, i Krizni štab je Vladi Srbije predložio da sve mere nastave da važe bar do kraja januara. Kako je tada rekao epidemiolog dr Predrag Kon, glavna tema narednih sastanaka neće biti relaksiranje mera, već masovna vakcinacija koja je počela pre nekoliko dana.

- Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije - rekao je nedavno dr Kon.

A imunizacija u našoj zemlji za sada protiče dobro. Kako je sinoć gostujući na "RTS-u", istakao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Srbija je po broju vakcinacija ubedljivo prva u regionu i među vodećim zemljama u Evropi.

- Zadovoljni smo odzivom i funkcionisanjem sistema. Iz minuta u minut sve više građana se prijavljuje - rekao je on. I upravo će ova činjenica biti jedan od ključnih argumenata ekonomskog dela štaba, da bi mere trebalo relaksirati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)