POČELI PREGOVORI O PROIZVODNJI "SPUTNJIKA V" U SRBIJI: Inicijativu podržao predsednik Vučić

Tanjug

21. 01. 2021. u 14:05

ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПРОИЗВОДЊИ СПУТЊИКА В У СРБИЈИ: Иницијативу подржао председник Вучић

Foto: EPA

MINISTAR Nenad Popović je saopštio danas da su uz podršku predsednika Vučića počeli razgovori o proizvodnji ruske vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je danas proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcine "Sputnjik V", organizaciju "Generium" u Vladimirskoj oblasti u Rusiji i poručio da su započeli zvanični razgovori o proizvodnji te vakcine na teritoriji Srbije.

Popović je, sa stručnjacima iz Instituta "Torlak" i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generium, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

Popović je istakao da je to još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji.

- Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na našu molbu da se ruska vakcina ''Sputnjik V'' proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se nađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku - rekao je Popović, a navodi se u saopštenju Ministarstva za inovacije.

Ministar je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine "Sputnjik V", van teritorije Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

- Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi - rekao je Popović.

On je istakao da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine u Srbiji.

Najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut "Torlak" kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ta institucija.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", Vera Stoiljković, istakla je da je Institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

- Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji - istakla je Stoiljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)