SLAVIMO SVETOG JOVANA KRSTITELJA! Danas se prijatelji okumljuju, a evo šta ostali vernici moraju da urade

Novosti online

20. 01. 2021. u 09:50

СЛАВИМО СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА! Данас се пријатељи окумљују, а ево шта остали верници морају да ураде

Foto: SPC

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici širom sveta danas slave Sabor svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, jedan od praznika posvećenih proroku koji je krstio Isusa Hrista.

Prema crkvenim spisima, među ličnostima jevanđelskim, koje okružavaju Spasitelja, ličnost Jovana Krstitelja zauzima sasvim zasebno mesto, kako po načinu svoga dolaska u svet, tako i po načinu života u svetu, i po ulozi krštavanja ljudi za pokajanje i krštenja Mesije, i tako najzad po svome tragičnom izlasku iz ovog života. On je bio takve moralne čistote da se, vaistinu, pre mogao nazvati angelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego li smrtnim čovekom.

Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu Onoga koga je prorokovao: „Gle, jagnje Božije koje uzima na sebe grehe sveta!” Ruka Svetog Jovana Preteče koja je krstila Isusa Hrista putovala je kroz vekove od Jordana do Carigrada, Malte, Rodosa, Peterburga, Sremskih Karlovaca, Beograda, Ostroga, pa do Cetinja, gde se danas nalazi. Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u životu odigrana na dan Bojogavljenja.

Običaje koje danas treba da ispoštujete pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)