EVO ŠTA JE POTREBNO ZA POTPUNO SUZBIJANJE KORONE: Oglasio se dr Kon i rekao šta misli o masovnoj imunizaciji

Novosti online

03. 01. 2021. u 14:32

ЕВО ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА ПОТПУНО СУЗБИЈАЊЕ КОРОНЕ: Огласио се др Кон и рекао шта мисли о масовној имунизацији

Foto: Tanjug

EPIDEMIOLOG Predrag Kon oglasio se putem Fejsbuka i rekao da će Srbija obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju.

On je istakao da brzina izlaska iz krize zavisi od svih nas.

- Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti... - navodi Kon u svom statusu.

Kon je rekao da da bi masovna imunizacija sprečila epidemijske talase kakve smo imali.

- Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60%, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele... do tri miliona stanovnika. Veliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju".

Kako kaže, rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i sposobnosti stručnjaka da od toga ne prave temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti.

- Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas - navodi dr Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Kolektivni imunitet

03.01.2021. 17:16

Oni koji su preboleli koronu su imuni i oni ne moraju da se vakcinisu. To je oko 40 posto stanovnistva Srbije. Jesam ja to dobro shvatila ovaj fb status pukovnika dr Kona?