VRAĆA SE OBAVEZNI VOJNI ROK? Ministar Stefanović - razmišljamo ozbiljno o tome, ali nismo brzopleti

Tanjug

01. 01. 2021. u 19:52

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović izjavio je večeras da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali je istakao da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je važno da se čuju svi argumenti.

ВРАЋА СЕ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК? Министар Стефановић - размишљамо озбиљно о томе, али нисмо брзоплети

Nebojša Stefanović

- Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu... Pažljivo osluškujemo sve argumente - rekao je Stefanović za TV Prva.

On je dodao da bi se sa redovnim služenjem vojnog roka smanjila potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.

- Nažalost, do 2012. godine resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovani, zato moramo da razmišljamo ozbiljno, gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju, i da država i Vojska imaju korist od toga - rekao je Stefanović.

Ponovio je da se ozbiljno razmišlja o tome, ali da će odluka biti doneta onda kada bude bila zrela i kada se čuju svi argumenti u konsultaciji sa svim učesnicima procesa, pre svega sa Vojskom i Generalštabom.

ZAHVALNOST

Stefanović je zahvalio svim lekarima i medicinskom osoblju u vojnom sistemu zdravstva.

- To je bio ispit koliko smo spremni i država ga je položila, jer smo pokazali da smo čvrsti u složenim situacijama. Srbija se snašla i pokazala da ume da brine o ljudima - istakao je Stefanović.

SRBIJA VOJNO NEUTRALNA, ALI ŽELIMO SARADNJU

Ministar je ponovio da je Srbija vojno neutralna, ali da to ne znači da ne želi da sarađuje.

- Važno je da to svi razumeju, a to ne znači da ne želimo da sarađujemo. Hoćemo da sarađujemo i kroz vojne vežbe i kroz nabavku opreme, ali to radimo na način da to bude najbolje za našu zemlju - rekao je Stefanović.

On je dodao da je važno i da Srbija ima jaku namensku industriju i ozbiljan proces razvoja domaćeg naoružanja kako bi bila što manje zavisna od drugih. Kako kaže, srpski stručnjaci rade na razvoju novih oružja i oruđa koji ulaze u sastav našeg naoružanja, a važno je i da fabrike kažu šta mogu da remontuju od složenih sistema.

Ministar je još jednom zahvalio predsedniku i Vladi Srbije zato što će sistem odbrane, pored pet odsto redovnog povećanja plata, imati i dodatnih 10 odsto povećanja, što je, kako kaže, veoma značajno za standard zaposlenih u tom sistemu.

- Briga o ljudima je suštinska, a bezbednost je širi pojam. To je i socijalno blagostanje i spokoj ljudi, kao i zdravstvena sigurnost. Ekonomija naše zemlje jača, imamo više novca, privlačimo investitore, zato smo bili u stanju da brinemo o građanima u pandemiji - rekao je Stefanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Samir

01.01.2021. 20:25

Obuka pravog vojnika košta i zahteva resurse, a obuka rezervista može da se organizuje i u četvrtoj godini srednje škole. Jedini razlog za vraćanje vojnog roka je čist populizam starije populacije koja misli da su mladi mlitavi i veoma profitabilni poslovi koji onda mogu da se nabace ortacima kao što je šivenje uniformi, nabavka hrane, pranje... Trenutno želju za služenjem vojnog roka pokazuje godišnje oko 6.000 momaka i devojaka a po generaciji postoji potencijal od oko 50.000-60.000 regruta (m/ž). I mislim da je broj od 6.000 maksimum koji je potreban Srbiji.

Lav

01.01.2021. 20:30

Svakako da je prije odluke neophodna detaljna analiza koja bi obuhvatila ekonomski i obrambeni faktor. Troskovi : smestaj,novi objekti,obuka,uticaj umanjenje broja zaposlenih u privredi i deficitarna zanimanja, mogucnosti izbegavanja sluzenja vojnog toka i povecanog odlaska izvan zemlje.itd,itd

boki

01.01.2021. 20:41

vrlo korisno i pametno da se vrati vojni rok jer vojdka je skola zivota za mlade ljude i to nsjmanje da trshe 6 mj da se u vojci opamete jer danadnha omladina bez obaveza koje cesto dovodi to kriminala i skole danas nepruzsju vrlo malo znanha fiscipline i obaveza

Goran

01.01.2021. 21:03

Kad odsluže političari koji nisu služili onda nek pričaju o uvođennu vojnog roka.Jasam bio vojnik 18 godina ,kad sam napustio i presao u privatno obezbeđenje da radim isao sam da polažem za oružje bruka.Ima tu mnogo toga da navedem zbog čega netreba vojsku služiti ali nemogu dase smaram glupostima

Cetnik

01.01.2021. 22:25

Procitao sam samo naslov. Podrzavam vracanje i sluzenje vojnog roka,mnogo se toga nauci sto kasnije znaci u zivotu,na sest meseci bez civilnog sluzenja i tako tih gluposti!

Milorad

01.01.2021. 22:43

Ako mislimo da opstanemo kao narod mi moramo uvesti redovno služenje vojnog roka. Zbog troškova nemora biti 12 meseci već po rodu od 3,6,9 mesecia možda i drugačije. Okruženi smo neprijateljima koji jedva čekaju da nas unište kao što su to radili vekovima. Vreme je da se opasuljimo i već jednom uradimo ono što je nama bitno a ne zapadu ili istoku. Moramo misliti na decu. Primera , zadnji put sam bio na vežbi 2001-2002 god. To je nedopustivo da 18-19 godine nema vežbi a sutr kada zatreba mi svi zaboravili kako se puška koristi. To je sramota. Nadam se da će pročitati neko pametan u ovoj vojsci jer nam vojsku vode oni koji nisu služili vojsku, ali se nadam da imaju volju da nešto uče, i da unaprede vojsku Srbije.

MIRKO

01.01.2021. 22:58

Sto pre sto bolje posebno, da napravimo ljude a ne kukavice i funjare. Ako sam ja isao nekad 12meseci da odsluzim u JNA sto to nebi i danas da cuva zemlju Srbiju??

DW

01.01.2021. 23:29

Ako hoćemo da budemo vojno neutralni, onda moramo imati redovno služenje vojnog roka poput Austrije i Švajcarske. U suprotnom članstvo u NATO je neminovnost.

Jovan

02.01.2021. 12:19

mislim da bi trebali da se uvede vojna nastava u osnovne škole od 5 razreda,deca bi bila obučavana korišćenju vatrenog oružija,samoodbrani,elementqrnim nepogadama, a u 8 rezrede bi deca bila učena korišćenju lakih PVO sistemu i artinjeriskog oružija,usput bi napravio sistem za sve ljude koji oće da polože za za vožnju kamiona a nemaju dovoljno para za auto školu da im država plati ali da morqju posle polaganja da idu na jedno mesečni kurs vožnje tanka ili nekog drugog vozila

Miljan

02.01.2021. 20:21

Dva sina imam i ja lično sam za. Služenje vojnig roka uz neke adekvativne novine koje se mogu uvesti u okviru tog služenja, mladim ljudima mogu pružiti nova saznanja i naučiti ih korisnim stvarima. Ono osnovno jeste da svi muškarci trebaju biti osposobljeni da rukuju vatrenim oružjem, jer ukoliko dođe do rata i mobilizacije dzabe je imati i mione ljudi vojno sposobne ako ne znaju da rasklope, sklope uopšte rukuju oružjem i kako da sačuvaju život sebi i drugima u tim ratnim situacijama

GOKS OD BEGIŠ

03.01.2021. 00:46

Е,баш бих волео да чујем да се овако дискутује на ову тему у Израелу!Тамо нема хоћу-нећу,МОРАШ!Жене служе две године,а овде-некад регрутација,данас депилација.На страну висока светска политика и интереси,они нас и хоће слабе,врцаве,исфеминизиране и неспособне!!!!Шта се десило,некада понос за мушкарца да обује војничке чизме,данас му мама и баКа купују најлон чарапе,само да синчиЦА буде ИН,да се случајно не оптерети.Ко теби брани да се усавршаваш информатички,да студираш,учиш пословне вештине,пратиш моду....Само жвалавиш о правима,у реду је,А ГДЕ СУ ТИ ОБАВЕЗЕ?Појела маца!Замислите мушкарца од 30 година да гледа девојку од 20 која иде у војску,полицију,обезбеђење...Ја да сам такав...ставио бих прст на чело и добро размислио!Не може неко силом када је обустављено служење војног рока ,али да мушкарци буду против враћања,неко ко их је обрлатио,НА ЖАЛОСТ ,УСПЕО ЈЕ!Када му 15 година млађа девојка каже да је одслужила војску.....Сви смо ми помало кукали у војсци,после,сам летиш испред свих,имаш осећај срама и одговорности.Родитељи васпитавају на други начин,а војска те учи другим стварима.Живот није бајка и песма,нарочито овде,кроз историју је тако! А нас сви воле,мазе,пазе,још само да нас назову ЂОРЂЕ!?Шио ми га Ђура!