OKUPLJANJA SU RIZIČNA: Važan apel dr Jankovića - "Doček je važan ispit, proslavimo sa najužom porodicom"

Tanjug

30. 12. 2020. u 09:22

SVAKO okupljanje više od petoro ljudi za Novu godinu je rizično i moglo bi dovesti do toga da sledeću godinu počnemo pričom o pogoršanju epidemiološke situacije, upozorio je danas epidemiolog Srđa Janković.

ОКУПЉАЊА СУ РИЗИЧНА: Важан апел др Јанковића - Дочек је важан испит, прославимо са најужом породицом

Foto K. Mihajlović

- Parametri su ohrabrujući, ali još je rano govoriti o poboljšanju, jer bolnice su i dalje pune. Broj preminulih je veći nego što bismo ikada želeli da vidimo, ali u ovom trenutku treba shvatiti da poboljšanje ide postepeno i da kriva preminulih kasni za krivom zaraženih, tako da još nemamo poboljšanje na nivou bolnica i intenzivnih nega, što je vrlo važno - izjavio je on.

Doček 2021. godine je važan ispit, ocenio je Janković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

- Nema organizovanog dočeka to jeste bitno, ali bitno je i da svi mi shvatimo da ova Nova godina ne dopušta da je dočekamo kao svaku drugu, nego treba da se ograničimo na proslavu u užem krugu sa ukućanima, sa najužom porodicom. Ako to svi uradimo počeće mnogo bolje ta nova godina za sve nas - naglasio je on.

Janković je skrenuo pažnju da je trenutno na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi.

- Ja ne savetujem nikome da slavi sa većim brojem ljudi. Okupljanja su rizična u ovom trenutku zato što virusa još uvek ima, on se kroz našu populaciju i dalje prenosi bez obzira što broj novozaraženih opada, i ukoliko bi bilo većih okupljanja za Novu godinu rizikujemo da već na početku godine ponovo pogorsamo situaciju i da u januaru ponovo pričamo o pogoršanju što niko od nas ne želi da vidi, a pogotovo ne kolege koje leče kovida pacijente - rekao je Janković.

Naglasio je da je dobro što je vakcinacija počela, ali je dodao kako je još rano da pričamo o kolektivnom imunitetu i da moramo da se štitimo pre svega prevencijom zaražavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)