SKORO 10.000 LJUDI JE U BOLNICAMA Đerlek: Zdravstveni sistem i dalje trpi, vakcina najjače oružje protiv korone

Tanjug

27. 12. 2020. u 09:23

СКОРО 10.000 ЉУДИ ЈЕ У БОЛНИЦАМА Ђерлек: Здравствени систем и даље трпи, вакцина најјаче оружје против короне

Foto: Tanjug/Rade Prelić

BROJ obolelih od virusa korona smanjuje se, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek uz napomenu da je do toga dovelo to što su se građani pridržavali mera i da bi nepromišljenim potezima, poput organizovanih slavlja mogao da se ugrozi dobar rezultat ka kojem se krećemo.

Đerlek je za TV Pink kazao da je najbolja vest za građane pred Novu godinu to što je stigla vakcina i počeo proces imunizacije i istakao da je vakcina snažno oružje da se odupremo surovom trećem talasu.

- Smanjuje se broj obolelih, ali ono što zabrinjava jeste da sada imamo 9.732 pacijenta u bolnicama, zdravstveni sistem i dalje trpi - naglasio je Đerlek.

Prema njegovim rečima, bakterijska infekcija rešava se antibioticima, ali za virusnu infekciju jedini lek je preventiva, odnosno vakcina.

Pozvao je građane da se odazovu vakcinaciji i naveo da onih 700 koji su do sada vakcinisani prate 24 sata svakoga dana i da do sada nije primećena nijedna iole ozbiljnija nuspojava.

- Šteta bi bila da odličan rezultat kojem se krećemo pokvarimo nekim nepromišljenim potezima - kazao je Đerlek komentraišući pojavu kućnih žurki i okupljanja i pozvao je građane da proslave predstojeće praznike kao što su Svetog Nikolu - u domaćoj, kućnoj atmosferi.

Kada je u pitanju novi soj vakcine, Đerlek kaže da je trenutno takav stav da i na njega vakcina koja postoji utiče i da za sada ne treba podizati veliku paniku povodom toga, iako je tačno da je 70 odsto zarazniji, ali i da ne izaziva teže kliničke slike.

Đerlek kaže i da je realno da se u Srbiji u januaru mogu očekivati pored Fajzerove vakcine i vakcina Sputnjik V i kineska vakcina i ističe da su sve vakcine fantastične.

- Važno je da se što pre u što većem broju vakcinišemo i da stvorimo kolektivni imunitet. Fantastične su sve vakcine i ona koja prva dođe treba da se koristi. Nema potrebe da budemo protiv toga, vakcina spašava život, korona je zlo - kazao je Đerlek.

Doktor Dejan Trailov iz Kriznog štaba KBC Zvezdara kaže da se oseća blago popuštanje trećeg talasa, međutim da se to odnosi više na zdravstveni sistem, nego na građane.

Kako je naveo, u bolnicama ne moraju svakodnevno da osećaju pritisak za slobodna mesta i samim tim mogu kvalitetnije i blagovremenije da pruže pomoć onima kojima je potrebna.

- Građani ovo što sam rekao ne treba da shvate tako da ne treba više da vode računa o poštovanju mera, naprotiv, to znači da su dobro radili i da treba nastaviti tako, daleko smo od kraja, ali idemo dobrim putem -  kazao je dr Trailov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)