MESEC DANA NAKON ŠTO PRIMITE VAKCINU, DEŠAVA SE OVA PROMENA! Čuvena doktorka sa VMA upozorava - "Evo šta da očekujete"

Novosti online

15. 12. 2020. u 07:24

VAKCINA protiv virusa korona uveliko se daje građanima u Velikoj Britaniji. Ceo svet isčekuje kako će se ovaj proces dalje razvijati, a evo štaa o vakcinaciji kaže čuvena profesorka Nada Kuljić-Kapulica.

МЕСЕЦ ДАНА НАКОН ШТО ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ, ДЕШАВА СЕ ОВА ПРОМЕНА! Чувена докторка са ВМА упозорава - Ево шта да очекујете

Foto: Printscreen

- Tek je počela vakcinacija. Treba prvo da ispoštovati primenu dve doze, odnosno razmak od dve do tri nedelje, u zavisnosti od same vrste vakcina (u slučaju Fajzerove vakcine prvu i drugu dozu dele tri nedelje), zatim treba da prođe određen period kako bi se stekao imunitet prema virusu - objašnjava prof. dr Nada Kuljić-Kapulica i dodaje da je razmak od vakcinacije do sticanja imuniteta mesec dana.

Imunitet posle mesec dana

Imajući u vidu izveštaj američke Agencije za hranu i lekove (FDA) taj period u slučaju Fajzerove vakcine je 10 dana, ali to tek treba potvrditi.

Kada su u pitanju efekti, odnosno rezultati vakcinacije, profesorka kaže sledeće:

- Pandemija će stati kada se stekne kolektivni imunitet 60 do 70 odsto stanovništva. To se delimično može postići vakcinama, a delimično preboljevanjem odnosno kontaktom sa virusom. Pitanje je koliko ljudi će se vakcinisati i koliko njih će oboleti.

Kako komentariše rekordni rok pronalaska vakcina protiv kovida?

- To je dobro. Vakcine se sada prave novim tehnologijama kojima se skraćuje taj rok.... Englezi su nešto požurili. Evropska agencija za lekove još nije aminovala korišćenje vakcine, a očekuje se da to uradi krajem godine. Očekuje se da relevantne institucije kažu - sada bi vakcina mogla da se primeni - ističe doktorka.

Maske i nakon vakcine

Mogu se čuti preporuke stručnjaka da će i nakon vakcinisanja ostati na snazi mera obaveznog nošenja maski.

- Ako dobijete vakcinu, vi niste odmah imuni na virus. Treba da prođe određeno vreme dok se ne postigne imunitet, tako da ima logike u tim savetima - kaže prof. dr Kuljić- Kapulica.

Sve aktuelnija je i tema revakcinacije o kojoj doktorka nema dilemu:

- Struka će reći da li će biti neophodna revakcinacija koja je neophodna za veliki broj vakcina. Merodavne institucije će odlučiti da li će i kada početi.

Britanka koja je prva dobila vakcinu izjavila je da se oseća privilegovanom zbog toga i da je dobila najlepši rođendanski poklon.

(Informer

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti