96 ODSTO VAKCINA SU KUPILE BOGATE ZEMLJE: Brnabić otkrila kada počinje masovna vakcinacija protiv korone u Srbiji

Novosti online

10. 12. 2020. u 13:05

DA li je zemlja bogata ili siromašna odlučivaće u nabavci vakcine protiv korona virusa, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

96 ОДСТО ВАКЦИНА СУ КУПИЛЕ БОГАТЕ ЗЕМЉЕ: Брнабић открила када почиње масовна вакцинација против короне у Србији

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Devedesetšest odsto vakcina već su kupile bogate zapadne zemlje - rekla je Brnabić na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa - KOVID -19 na stanje ljudskih prava u Srbiji.

Ona je potom dodala da joj je jedan proizvođač vakcina protiv korona virusa rekao da Srbija cepivo može da dobije tek krajem sledeće godine. Radi se o dozama potrebnim za za masovnu imunizaciju.

- Juče sam imala sastanak sa jednom kompanijom koja proizvodi vakcine i oni su mi rekli da vakcinu možemo da dobijemo u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer su za sada već prodali sve zalihe. To je Srbija, a zamislite neke siromašnije države. Najsiromašnija država u svetu je Mozambik, oni vakcinu mogu da dobije tek u 2022. godine - rekla je Ana Brnabić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija već potpisala ugovor sa kompanijom "Fajzer" te da će mali broj doza, za prioritetne kategorije stanovništva, biti dostupan u zemlji već krajem godine, a ova kompanija je već dostavila dokumentaciju našoj zemlji.

Vučić i članovi Kriznog štaba su istakli da će u Srbiji vakcinacija početi već u prvom kvartalu naredne godine, ali za najizloženije grupe poput medicinskih radnika i vojske.

Najavljeno je i da će vakcina u Srbiju stizati sukcesivno, a da će se vakcinacija vršiti parcijalno među stanovništvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)