SAMO UDRUŽENI MOŽEMO DA SE BRANIMO OD VIRUSA: Direktor Kancelarije za KiM obišao novoizgrađenu PCR laboratoriju u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Novosti online

07. 12. 2020. u 12:04

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je danas novoizgrađenu PCR laboratoriju u Severnoj Mitrovici, u kojoj se obrađuju uzorci testova na korona virus iz svih sredina sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

САМО УДРУЖЕНИ МОЖЕМО ДА СЕ БРАНИМО ОД ВИРУСА: Директор Канцеларије за КиМ обишао новоизграђену ПЦР лабораторију у Косовској Митровици (ФОТО)

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Novoizgrađena PCR laboratorija izgrađena je sredstvima koje je obezbedila Kancelarija za KiM, i u njoj se na dnevnom nivou obradi i do 250 uzoraka sa celog KiM. 

- Samo udruženi i snažni možemo biti u mogućnosti da se branimo od ovog virusa. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, kao i Kancelariji za KiM, mi smo bili u prilici da izgradimo ovu PCR laboratoriju koja je jedna od najsavremenijih na ovim prostorima. Imamo najbolju opremu, tako da se sada svi uzorci sa Kosova i Metohije slivaju u ovu laboratoriju odakle se obrađuju rezultati, a vreme je u borbi protiv kovida od ključne važnosti - rekao je Petković. 

On je ukazao da zapošljavanje medicinskih radnika najbolje pokazuje pažnju države Srbija prema srpskom narodu. 

- Do sada ovde u KBC U Kosovskoj Mitrovici zaposlene su 83 medicinske sestre i 45 lekara, a prošle nedelje je raspisan konkurs za još 38 medicinskih sestara. Pomoći ćemo i kada je reč o nabavci novih sanitetskih vozila i svega drugog što je potrebno - rekao je Petković. 

Petković je iz Severne Mitrovice poručio da Srbija želi da gradi budućnost, mir i slogu. 

- Jedino tako možemo da opstanemo i ostanemo ovde na našim vekovnim prostorima i da na taj način, živeći u miru sa komšijama Albancima gradimo mir i prosperitet i na celom Zapadnom Balkanu. Duboko smo uvereni da istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda jeste ključ za mir i stabilnost u celom regionu - rekao je Petković. 

V.d. direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek poručio je da je epidemiološka situacija komplikovana i zabrinjavajuća. 

- Na današnji dan imamo ukupno 161 pacijenta koji je oboleo od kovida. Poseta direktora Kancelarije za KiM uliva nam dodatno samopouzdanje da je država uz nas i da će biti uz nas. Dobili smo obećanja da će stići dodatni materijali, sanitetska vozila, kiseonik, a najbitnija stvar je konkurs za prijem novih 38 medicinskih sestara i tehničara. Poseta Kancelarije za KiM upravo zdravstvenom cetru govori koliko država Srbija misli o nama. Nama je unazad dve godine lični dohodak povećan za više od 60 procenata. Dovoljno smo stimulisani, ima nas dovoljno, i mislim da ćemo se uspešno izboriti sa koronavirusom koji je zahvatio celu planetu, a ne samo nas - rekao je Elek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)