PIK U OVOJ NEDELJI: Dr Gojković kaže da je praktično cela Vojvodina u vanrednoj situaciji

Novosti online

30. 11. 2020. u 09:26

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada. Najveći gradovi su prvi ušli pa očekujemo da će u njima prvo i početi da pada broj novozaraženih a, zatim i u manjim mestima.

ПИК У ОВОЈ НЕДЕЉИ: Др Гојковић каже да је практично цела Војводина у ванредној ситуацији

Zoran Gojković / Foto Tanjug

Gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS Zoran Gojković je rekao da je u ljudskoj prirodi da samo ono što kroz lično iskustvo doživimo verujemo i da je verodostojno.

- Sada ipak nema niko od nas da ne zna nekoga ko se teško razboleo i zato ljudi počinju da se ponašaju onako kako bi trebalo - rekao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo kaže da je u Vojvodini teška situacija i da je ona praktično kompletno u vanrednoj situaciji.

- Nedeljno smo imali između hiljadu i dve novih slučajeva, nadam se da nećemo imati dalji rast iako smo imali neodgovorno ponašanje tokom tzv. crnog petka i kupovine - objašnjava Gojković.

Pred nama je teška nedelja, zbog toga su i uvedene mere a Gojković još jednom apeluje na odgovorno ponašanje građana jer je pred nama važan period.

- Da bi mere imale efekta mora da prođe 7 do 10 dana od njihovog uvođenja i zato je bitno da se ponašamo odgovorno, da izbegavamo kontakte, da nosimo maske i time ćemo pomoći, sebi i drugima ali i državi kako bismo se što pre vratili u normalu - rekao je Gojković.

Što se tiče zaštite i infrastrukture, zdrastveni sistem je u potpunosti spreman ali, kako kaže Gojković, ne možemo beskrajno proširivati kapacitete za intezivnu negu.

- Uz to život ne može da stane imamo i infarkte, saobraćajne nezgode, neurološka i onkološka oboljenja koja moramo takođe da lečimo - naveo je Gojković.

Veliki broj zdrastvenih radnika je takođe oboleo, na nivou Srbije čak 2.500 lekara zbog čega su oni koji rade dodatno opterećeni.

Gojković je ponovio i da moramo da zaštitimo naše najstarije koji su uz hronične bolesti mnogo ugroženiji od mladih.

Izvor: RTS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)