CELA ZEMLJA JE U OPASNOSTI: Doktor Đerlek tvrdi da ćemo u narednim danima imati rast novozaraženih i mrtvih

Tanjug

26. 11. 2020. u 09:16

ЦЕЛА ЗЕМЉА ЈЕ У ОПАСНОСТИ: Доктор Ђерлек тврди да ћемо у наредним данима имати раст новозаражених и мртвих

Foto: Tanjug/Rade Prelić

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je trenutno cela zemlja u opasnosti, jer epidemija virusa korona obara crne rekorde.

On je za TV Pink rekao da je virus u "velikoj brzini", da se preneo iz kafića i klubova u porodice.

- U bolnicama imamo cele porodice, dve, tri generacije leže zajedno. To se nije dešavalo u prvom i drugom talasu. Očigledno je klinička slika mnogo teža, to znači veći broj umrlih - naveo je Đerlek.

On je naglasio da će narednih sedam do deset dana broj novozaraženih ići uzlaznom linijom, da će se verovatno dostići broj od 8.000 novozaraženih, a broj umrlih može biti 45 do 50.

Ističe da statistički gledano Beograd više nije 50 odsto od ukupnog broja novoobolelih, da je to sada 30 odsto i da se desilo prelivanje u druge gradove te su veća žarišta u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, a pogoršava se situacija u Novom Pazaru.

- Zabrinjavajuće je stanje u celoj zemlji. Ministarstvo zdravlja i država se nadljudskim naporima trude da obezbede mesto za lečenje svakom pacijentu. U ovom trenutku smo prinuđeni da šaljemo pacijente iz Beograda u ostale delove Srbije samo da bi obezbedili mesto za svakog pacijenta - rekao je on.

On je naveo da se povećava broj testoranih osoba i da će ići na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji pacijenti koji nemaju nikakve simptome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)