ALEKSANDAR VUČIĆ: Irinejeva Srbija je bila ona koju je sam stvarao - Srbija mira i okupljanja

Novosti online

22. 11. 2020. u 13:08

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Иринејева Србија је била она коју је сам стварао - Србија мира и окупљања

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

LJUBAV je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

- Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. NJegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva", rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

- A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi - ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

- Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (67)

Milana

22.11.2020. 16:15

LjUBAV je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja

Miodrag

22.11.2020. 20:44

Steta velika. Izbubismo velikog duhovnika i mudraca u vreme kad nam je bio najpotrebniji. Mnogo je uradio za Srbiju. Postovao je predsednika drzave i on njega, samo zato sto su imali iste ciljeve i odlicno se razumeli i dogovarali o svemu. Cela Srbija i brojni postovaoci njegovog dela iz celog sveta oprostili su se danas od naseg velikog patrijarha Irineja. Neka mu je vecna slava i hvala za sve ono sto je uradio za Srbiju i njene gradjane.

Sanja

22.11.2020. 23:38

Pokojni Patrijarh Irinej je najvise zasluzan sto Hram Svetog Save danas sija onim sjajem kojim malo koje hriscansko zdanje zraci!Umeo je da pronadje pravedno resenje za sve probleme,a KIM tu kolevku srpstva cuvao,voleo i molio se najvise!